Hírek

2013.09.06. 18:17

Költőverseny Füreden - Kapcsolatokat és közösséget erősítő kultúra

Egy tölgyfával gazdagodott pénteken délután a Tagore sétány olasz ligete. A fát Arnaldo Dante Marianacci ültethette el dr. Bóka István polgármesterrel, hogy a város ezzel is kifejezze megbecsülését költői munkásságáért és Salvatore Quasimodo emlékének közös ápolásában kifejtett tevékenységéért.

Győrffy Árpád

Ezzel az aktussal egyben meg is kezdődött immár 21. alkalommal a Quasimodo emlékének szentelt nemzetközi költői verseny idei záró programja.

Folytatásként több kiállítást is nyitottak a Vaszary-villában, köztük egyiket a két világháború között működött olasz Novecento művészeti csoport neves tagjainak  - Gino Severini, Carlo Carra, Felice Casorati, Renata Cuneo - festményeiből, szobraiból. A rendkívül sokrétű és színvonalas anyag mellett több képe és szobra látható azoknak a magyar művészeknek - Aba-Novák Vilmos, Borbereki Kovács Zoltán, Heintz Henrik, Medveczky Jenő, Molnár-C. Pál, Szőnyi István -, az úgynevezett római iskola tagjainak, akik a Novecento kortársaiként, a múlt század 30-as éveiben állami ösztöndíjak segítségével ismerkedtek a kor olasz kultúrájával, hogy ezzel is erősítsék a két ország kapcsolatát.

A megnyitón köszöntőt mondó Halász János kultúráért felelős államtitkár a kultúra közösségteremtő erejének fontosságáról szólt, amit a balatonfürediek felismertek. Hasonlóan van ezzel a kormány is, amikor támogatja ezeket a programokat. Köztük mostanihoz hasonló rendezvényeket, amik nem csak a magyar kultúrát erősítik, hanem a más kultúrákkal való kapcsolatainkat is ápolják. A nemzeti kultúrák egymásra hatása egy olyan erő, amely a magyar történelemben mindig is nagyszerű alkotásokat, barátságokat hozott létre és fontos tudást adott nekünk, és talán a másik népeknek is - hangsúlyozta az államtitkár.

Szombaton délelőtt 10 órától irodalmi matinéval folytatódik a rendezvénysorozat a Vaszary-villa kertjében, ahol az érdeklődők a díjazott költőkkel és verseikkel is megismerkedhetnek. Délután Salvatore Quasimodo emlékfájánál megemlékeznek a Nobel-díjas költőről, majd az este hatkor kezdődő ünnepségen átadják az idei nemzetközi költőverseny díjait és egyúttal a Bertha Bulcsu emlékdíjakat az Anna Grand Hotel dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!