Hírek

2013.09.11. 11:17

Mádl Dalmához közel áll a katolikus eszmeiség

Mádl Dalma a Katolikus Karitásszal ott segített az embereknek, ahol nagy volt a baj, ahol erre szükség volt. Veszprémbe és a környékre szívesen jön, a vidéket második szülőhazájának tekinti, hiszen bándi származású férjével, Mádl Ferenccel a Szent Mihály székesegyházban kötöttek házasságot.

Varga Domokos Péter

- Ön a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete. Mikortól tölti be ezt a posztot, és miért vállalta?

- Miután a férjem, Mádl Ferenc elnök lett, nagyon rövid időn belül megkeresett a karitász, és megkérdezték, vállalnám-e, hogy velük dolgozom. Én nagyon boldogan mondtam igent, hiszen örültem neki, hogy lesz feladatom, mégpedig olyan, melynek szellemisége közel áll hozzám.

- Fontosnak tartja a keresztény szellemiséget?

- Mindenképpen. Először önként mentem a Máltai Szeretetszolgálathoz segíteni, élelmet osztottunk a hajléktalanoknak. Eközben ért utol a Katolikus Karitász hívása, valószínűleg fontos volt nekik, hogy az érzelmi oldalt képviselő nő is legyen a csapatukban.

- A karitásszal milyen fontosabb eseményeken vett részt?

- Az első külföldi utam Böjte atyához vezetett Dévára, ezt követően többször is voltunk ott, mindannyiszor gyönyörű élményt jelentett Csaba testvér gyerekei között lenni. Nem csak a dévai árvaházban jártam, a karitásszal meglátogattunk több helyet is, többször voltam Kárpátalján, legfőképpen az árvizek idején. A karitász többféle módon – pénzzel és tárgyi adományokkal is – segítette a károsult családokat.

Mádl Dalma Veszprémben a Katolikus Karitász rendezvényén vett részt, iskolakezdési támogatást osztottak a rászoruló gyermekeknek (Fotó: Stiger Ádám)

- Az anyaországban, Magyarországon is vannak emlékezetes élményei?

- Ott voltunk a Tiszánál a beregi árvíz idején, ami szintén megrázó volt. A vályogházak a szemünk láttára dőltek össze, míg a téglaépületek állva maradtak. Az országnak az egy nagyon szegény része, sok idős ember él ott egyedül, mert a fiatalok elhagyták a környéket. Ma is előttem a kép a síró, panaszkodó idős asszonyokról. Nagyon sokat segített az is, hogy az ember odaült melléjük a ház előtti kispadra, megfogta a kezüket, bátorította őket. A jó szó önmagában is hat.

- Ennek már több, mint tíz éve, de most tavasszal a dunai nagy árvíz pusztított. Itt is segítettek?

- Az árvíz idején is elvittük a karitász adományait, és most, az újjáépítés megkezdése után is voltunk már Baján, Bátán és Mohácson. Mindig azt adtuk, azt vittük, amire az embereknek abban a helyzetben éppen szüksége volt.

- Ön itt Veszprémben is a Katolikus Karitász rendezvényén vesz részt, iskolakezdési támogatást adnak a rászoruló gyerekeknek. Milyen módon kötődik Veszprémhez, a környékhez?

- Közismert, hogy a két éve elhunyt férjem, Mádl Ferenc bándi származású, ott töltötte gyerekkorát. Gyakran jártunk a szülőknél Bándon, így ez a vidék már nekem is a második szülőhazám. A másik emlék éppen ide, a Szaléziánum melletti Szent Mihály székesegyházhoz köt, annak idején ott kötöttünk egy örök életre szóló házasságot a férjemmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!