Hírek

2013.09.18. 11:52

Még mindig sokan dolgoznak feketén

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelemi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkaügyi felügyelősége 314 munkáltatót ellenőrzött az idei első félévben és a felügyelők az országos átlagot (61 százalék) meghaladóan, a munkaadók 66 százalékánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot.

Tremmer Tamás

Troják László a szakigazgatási szerv igazgatója közölte: a szabálytalanságok közül a legtöbb munkavállalót a munkabérrel kapcsolatos jogsértések érintették, de gyakori volt a munkaidő szabályainak megsértése is. A tavalyi első félévhez képest nőtt a jogsértést elszenvedő foglalkoztatottak aránya, a szabályszegő munkaadók arányában nem volt jelentős elmozdulás.

Megyénkben közel ugyanannyi embert foglalkoztattak bejelentés nélkül, mint az előző évben. Növekedésnek indult viszont a feketemunkások aránya az építőipari vállalkozásoknál, ez összefüggésben állhat azzal, hogy ezen iparág volumene felfele kezd ívelni.

A feldolgozóiparban és a kereskedelemben nem változott a feketemunka részesedése a feltárt jogsértéseken belül. A korábbi időszakhoz képest csökkent a bejelentés nélküli foglalkoztatás az őrző- védő tevékenységgel foglalkoztató munkáltatóknál.

A dolgozók munkaideje sokszor meghaladta a napi, illetve a heti munkaidő megengedett legmagasabb mértékét, emellett a munkaszüneti napon történő munkavégzés szabályainak megsértésével is lehetett találkozni. A munkaidő-nyilvántartás hiányával, vagy adatainak valótlan rögzítésével is jelentős számú dolgozót érintően találkoztak a munkaügyi felügyelők.

A munkabérrel kapcsolatos jogsértések, például a minimálbér, a bérelszámolással kapcsolatos hiányosságok, a bérkifizetés késedelmének gyakoriságát jól mutatja, hogy az összes szabálytalansággal érintett foglalkoztatott negyedét érintette az első félévben.

Az idei év első felében feltárt jogsértéseket elkövető munkáltató közül 174 esetben határozatban kötelezte a hatóság a hiányosságok megszüntetésére a vállalkozásokat. Ezen határozatok közül 107 tartalmazott munkaügyi bírságot, összesen 16,6 millió forint összegben. Figyelemfelhívással közel száz esetben élt a hatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!