Hírek

2013.09.22. 11:00

Támogatja a város a fűzfői uszodát

Zártkörű, meghívásos versenytárgyaláson 21,5 millió forintos, áfamentes irányáron értékesíteni akarja a szakorvosi rendelőintézet épületét Balatonfűzfő - erről hoztak döntést a legutóbbi ülésükön a képviselők.

Varga Domokos Péter

A zártkörű versenytárgyalásra a jelenlegi üzemeltető mellett még két céget hívnak meg. Szanyi Szilvia úgy vélte, lényegesen megnehezítik az értékesítést a különböző megkötések, így például az, ha kikötik a korábban használt funkciók megtartását vagy gyógyszertár működtetését az épületben. Az is elképzelhető, hogy ehhez nincs is joga a testületnek.

Álláspontjával több képviselő nem értett egyet. Így maga a polgármester, Marton Béla sem, aki szerint az önkormányzat érdeke, hogy megmaradjon a szakorvosi ellátás. Varjú Lajos is így gondolta ezt, de hozzá tette, tudni kell, hogy az ilyen régi ingatlanok fenntartása, felújítása rendkívül drága.

Kontics Monika, az összevont pénzügyi, településfejesztési és humán bizottság elnöke az eredeti javaslathoz képest még tovább kívánta szűkíteni a használati feltételeket, azt javasolta, a járóbeteg-szakellátás mellett még konkrétan nevesítsék azokat az szolgáltatásokat, melyeket az új tulajdonosnak folytatnia kell. A testület elfogadta javaslatát, valamint az így módosult előterjesztést is, azaz két tartózkodás mellett igenlő döntést hoztak a szakorvosi rendelőintézet értékesítéséről.

Döntöttek a képviselők arról is, hogy 6,5 millió forint támogatási kölcsönt nyújtanak a térségi vízszolgáltatást végző (egyébként önkormányzati tulajdonú) SAL-X Kft.-nek. Ezzel a határozattal így a város tulajdonképpen a Balaton Uszoda üzemeltetéséhez járul hozzá évente 13 millió forinttal. (Ezúttal az összeg első félévre eső részéről született döntés.) A magyar állam által működtetett uszodának a SAL-X kedvezményes áron adja a vizet, az önkormányzati támogatás ezt az árkülönbséget fedi le, azaz kipótolja a SAL-X veszteségét.

A napirend kapcsán Szanyi Szilvia azt vetette fel, a helyi általános iskolában idén nem lesz minden osztályban úszásoktatás. A támogatásért cserébe kérjék ennek megoldását. Javaslatát a képviselők elvetették, mert adminisztratív úton az önkormányzat nem folyhat bele az iskola üzemeltetésébe, hiszen az már a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozik.

 

 

Teljes egyetértésen, minden képviselő igen voksával született döntés az Év tűzoltója-díj alapításáról. Az indoklásban leírták, számos város döntött már a településen tevékenykedő tűzoltók áldozatkész munkájának elismeréseként hasonló díj alapításáról. A díj adományozására Balatonfűzfő Hivatásos Tűzoltóságának parancsnoka a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató egyetértésével tenne javaslatot minden év március 31-ig. A díj adományozásával egyszeri nettó 50 ezer forint pénzjutalom illetné meg a díjazottat. (Ez a kitétel Varjú Lajos javaslatára került be a határozatba.) A díj átadására minden esztendőben május 4-én, Flórián napon kerülne sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!