Hírek

2013.09.06. 11:07

Tanévnyitó a mérnöki karon

Számos tényezőt figyelembe véve a Pannon Egyetem a magyar felsőoktatás élvonalában van – hangsúlyozta dr. Freidler Ferenc rektor az egyetem központi, illetve a mérnöki karának tanévnyitóján pénteken Veszprémben.

Halmos György

Az ünnepélyes tanévnyitó abból a szempontból is különleges volt, hogy az 1949-ben alapított egyetem azon végzett tanulóit is köszöntötték, akik elsőként szerezték meg a diplomáikat, így hatvan és ötven évvel ezelőtt végzettek vehették át gyémánt és aranydiplomáikat rövid méltatás kíséretében, előbbit 18-an, utóbbit pedig 47-en Friedler Ferenc szólt arról, hogy a Pannon Egyetem dobogós helyen áll tudományos szempontból tekintve a magyar felsőoktatási intézményeket, az innovációs bevételt vizsgálva az első helyezett. Ennek a bevételnek a teljes költségvetéshez viszonyított arányát tekintve is első, míg a deficit szempontjából az utolsó, hiszen ezzel nem rendelkezik az egyetem. A múltja, az eddig elért eredmények azt jelzik, hogy nem pillanatnyi állapotról van szó – emelte ki.



Megemlítette, hogy az egyetem a fejlesztéseinél mindig azt a szigorú műszaki tudományos kultúrát követte, amit kialakított az a hosszú távú fejlődés alapja. Hozzátette, hogy az egyetem Magyarország meghatározó projektjeinek koordinátora, ilyen például a zöld energia, a vízügy, vagy az információs technológiák területe.

- A diákok képzésére háromszor akkora erőforrás áll rendelkezésre, mintha egy olyan intézménybe járnának, ahol kizárólag a normatív finanszírozás fedezi a képzés költségeit – mondta.

A rendezvényen megjelent Porga Gyula, Veszprém polgármestere, aki arról beszélt: Veszprém ezer éves város, de nem öregszik, ez pedig többek között az egyetemnek is köszönhető.

- Érdemes szorgalommal, kitartással végig dolgozni az életet, hiszen szűkebb és tágabb közösségünknek is szüksége van a tehetséges munkaerőre – utalt a polgármester az arany és gyémántdiplomásokra, akinek életművét példaként állította az elsőévesek elé.

A tanévnyitó felszólalt dr. Vadlek Krisztina, a kormányhivatal igazgatója is, aki azt mondta: az oktatási reformnak köszönhetően a kormány olyan értékrendet próbál közvetíteni, olyan pedagógiai munkát szeretne látni, amely az emberért van, de a közösségről szól.

Dr. Szalai István dékán arról beszélt, hogy a mérnöki karon 369-en kezdték meg tanulmányaikat, ebből 339-en alap-, harmincan mesterszakon. A diákok közül legtöbben 110-en vegyészmérnöki szakon tanulnak majd. A tanévnyitón több díjat, kitüntetést és elismerést is átadtak, a Volkra Ottó-díjat dr. Mészáros Ernő, a Szent-Györgyi Albert-díjat dr. Pósfai Mihály, a Pro Universitate Pannonica nagyezüt díjat dr. Győri István, a kisezüst díjat dr. Horváth Pál, a Sebestény Attila emlékérmet dr. Abonyi János vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!