Hírek

2013.09.03. 15:55

Tudnivalók a transzzsírsavakról

Az utóbbi hetekben ismét sokat foglalkoztak az élelmiszerek összetételével, vitatva egészségtelen voltukat.

Varga Ibolya

Egyes becslések szerint Magyarországon évente ezer ember hal meg a túlzott transzsírfogyasztás miatt ki-alakult érelzáródásban vagy szívinfarktusban. Halálukat el lehetne kerülni, ha az iparból valamilyen módon kivonnák a mesterségesen előállított transzzsírsavtartalmú termékeket. Alapvetően háromféle zsírtípust különböztetünk meg: Az első a telítetlen (egyszeresen és többszörösen), második a telített, harmadik a transz. Transzzsírok alapvetően kétféle módon keletkezhetnek, egyrészt mesterségesen, a növényi olajok részleges hidrogénezése vagy az olajok finomítása során, másrészt természetes úton, a kérődző állatok anyagcseréje során, tehát adottak.

A hivatalos vizsgálatok szerint elenyésző az ártalmas anyag (Illusztráció: archív)

Telítetlen zsírokra szükségünk van, belőlük lényegében bármennyit fogyaszthatunk, míg a másik két kategóriába tartozó zsírok mennyiségét korlátoznunk kell. A transz- zsírsavak elsősorban érelzáródást okozhatnak, de ez nem minden. Emellett fokozzák az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, rongálják a gondolkodási funkcióinkat. Két százalékkal megnövelt transzzsír- bevitel a fogamzóképességet 73 százalékra redukálja. Továbbá megemelik a rák kialakulásának kockázatát; szívritmuszavart, agyérgörcsöt, hirtelen szívhalált okozhatnak. Egyértelmű, hogy nagyon káros anyagról beszélünk. Az utóbbi időben különböző szervezetek és élelmiszergyártók próbáltak meggyőzni minket arról, hogy éppen a transzzsírok miatt ne fogyasszunk valamilyen termékeket. Állításuk szerint a legnagyobb mértékben a chips és a pattogatott kukorica tartalmazza az ártalmas anyagot. A Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma a vádak hatására egyenként megvizsgálta a hazai gyártású chipseket és pattogatott kukoricákat, és arra az eredményre jutott, hogy kilencven százalékuk néhány ezreléknyi transzzsírsavat tartalmaz csupán, ami növényi termékek esetében gyakorlatilag elkerülhetetlen. Egy tanulmányból kiderül, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet évek óta nagyszámú vizsgálatot végez a témában. A méréseik eredménye hozzáférhető. Ezekből kiderül, hogy a megvádolt ételekben a transzzsír az engedélyezett mértéknek csak a töredéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!