Hírek

2013.09.07. 13:07

Zalán Tibor nyerte a Quasimodo-díjat

Egy időmértékes, klasszikus versformámban írt költemény tetszett a legjobban a Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny zsűrijének az idén Balatonfüreden.

Győrffy Árpád

A Kései Berzsenyi-esték című verssel Zalán Tibor József Attila-díjas költő nyerte el a 21. alkalommal meghirdetett verseny fődíját, a 400 ezer forintos ösztöndíjjal járó Quasimodo emlékdíjat. Mint Cserép László, a nemzetközi költőverseny titkára elmondta, 190 pályázó közel négyszáz verssel szállt versenybe a díjért. A hazai költőkön túl Svédországban, Németországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Ukrajnában élő szerzők is elküldték verseiket. 


Cserép László és Zalán Tibor a szombati matinén a győztest verset már tartalmazó Tempevölgy folyóirat friss számával (Fotó: Győrffy Árpád)

A balatonfüredi Salvatore Quasimodo Nemzetközi Versenyt 1993 óta rendezik meg a Nobel-díjas olasz költőre emlékezve, aki 1961-ben a szívkórházban gyógyíttatta magát.
A kezdeményező a szervezésben azóta is közreműködő Franci Cajani olasz költő, művészettörténész volt. Az indulás évei óta támogatja a programot a Magyarországi Olasz Kultúrintézet is. A versenyen a világ bármely részéből bárki indulhat magyar nyelven írt versével.

A verseny eredményét hagyományosan a szombat délelőtti irodalmi matinén hozták nyilvánosságra. A Vaszary-villa kertjében megtartott programon a jelenlévő nyertesek el is mondták verseiket. A fődíjas Zalán Tiboron kívül a zsűri különdíjjal és az ezzel járó 200 ezer forintos ösztöndíjjal jutalmazta Aczél Géza költőt a "(szino)líra - címszavak egy torzószótárból" című prózaverséért. További 12 pályázót illetve művét oklevéllel díjaztak.

Térségünkből köztük van a veszprémi Géczi János Fa című verse, a balatonhenyei Lanczkor Gábor Új bor című műve, valamint a siófoki Matyikó Sebestyén József Kezdődhetik elölről cím verse. A díjazottak között romániai, szlovákiai és csehországi szerzők is találhatók.

Az esti hivatalos ünnepségen a rendező önkormányzat nevében dr. Bóka István polgármester adta át a Quasimodo emlékdíjat Zalán Tibornak. A verset a zsűri elnöke, Szörényi László irodalomtörténész méltatta.

Hagyományosan most osztották ki a Bertha Bulcsu emlékdíjat is a Balatont bemutató irodalmi alkotásokért. Az idei különdíjat Száraz Miklós György nyerte el.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!