Hírek

2013.10.01. 13:35

A harangok megszólaltatója a Csigó-kastélyban

Kárászy Szilva a világon egyedülálló hangszert szólaltatott meg a gyulakeszi Csigó-kastélyban, a Varnus Xaver Koncertterem programján.

Balla Emőke

Kárászy Szilviát zongoraművészként ismerheti a közönség. A zongoraművész, zeneszerző, összművészeti alkotó napjaink egyik legsokoldalúbb művészegyénisége. Életét végigkísérik a különleges hangszerek, exkluzív művésze és megszólaltatója a Magyar Harangjátéknak, amely egyedülálló a világon. 1994 óta rendszeresen készít harangjáték-átiratokat, saját kompozíciókat a hangszerre. A harangjátékon bevezetett újítás, a speciális elektromágneses ütőszerkezet lehetőséget nyújt a művésznek, hogy a hangszert egy digitális zongora segítségével szólaltassa meg. Ezt Kárászy Szilvia mesélte, hozzátéve, az egyedülálló hangszer hangzása minden helyszínen más és más. Hogy a hallgatók szokják a harangok különleges hangzását, rezgését, előbb csak pár hangot szólaltatott meg, majd Handel- és Chopin-darabokat, végül Vangelis A paradicsom meghódítása című számát. A közönség premieren vehetett részt: nemcsak azért, mert a " harang hangszer " is egyedi, hanem azért, mert a Chopin-mű harangjátékra írt változata most hangzott el először. Tavaly Budapesten zongorán adta elő a Psyché című szerzeményét, most harangokon szólalt meg.

Kárászy Szilvia a különleges, egyedülálló hangszeren, a harangjátékon adott elő zenedarabokat (Fotó: Penovác Károly)

Kárászy Szilvia vallja, hogy a zene "Isten nyelve ", azt hallgatva szívünk, lelkünk megnyugszik. Alázatos művész, akinek játéka, beszéde is tükrözi, hogy sok embernek szeretné átadni az élményt, bemutatni a zene varázslatos világát. Mostani gyulakeszi koncertjén is arra törekedett, hogy a hallgatók jól érezzék magukat, megérintse őket a legősibb hangszer nyújtotta drámaiság, katarzis.

Varnus Xaver orgonaművész őszi programjának része a Zene és lélek minisorozat is, melyben a magyarországi történelmi egyházak vezetői elmélkednek a muzsika és a lélek kapcsolatáról. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke zene és Isten szava, zene és öröm, zene és örök élet téma köré kapcsolta gondolatait. A zene Isten szava, Isten általános kijelentése, az élő Isten szólít meg bennünket, közelít felénk és keresi velünk a kapcsolatot. A zenét hallgatva öröm tölti el a szívünket, legyen az komolyzene vagy igényes könnyűzene. Letehetjük a terheket, gondokat, az öröm felüdíti a lelkünket. A zene harmóniája, teljessége az örök élet tágasságát hirdeti. A művészek felülről kapott tehetséggel, szeretettel adják tovább a műveket. Példák ők számunkra. Jó lenne, ha mi, lelkészek így tudnánk továbbadni másoknak a szeretetre indító kincset, az evangéliumot! - mondta a püspök.

A program végén a műsor házigazdája, Varnus Xaver is bemutatta az orgona működését, hangszíneit, akusztikai lehetőségeit, majd két ismert Bach-művel búcsúzott a közönségtől.

 

A Varnus Xaver Koncertterem őszi programsorozatának következő vasárnapi vendége a világhírű operaénekes, Kincses Veronika, Pavarotti egykori színpadi partnere, a Halhatatlanok Társulata és a Magyar Állami Operaház örökös tagja. Kincses Veronika után október 13-án, vasárnap délután az ország egyik legnépszerűbb művésze, Bodrogi Gyula érkezik Gyulakeszire. A nemzet színészével, a Kossuth-díjas művésszel Varnus Xaver beszélget életéről, szerepeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!