Hírek

2013.10.26. 16:27

A világ sokszínű

A hagyományos Ajka Tárlatra idén rekord számú, 184 pályázó nevezett alkotásaival nyílt meg a művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

A tárlatot dr. Horváth József alpolgármester nyitotta meg hangsúlyozva, hogy a város és az ott lakók igénye a program, mert ez a művészek igénye, mely további megerősítést kap az Ajkai Grafikai Műhely, a Veszprémi Művész Céh és az Ajkai Képzőművészeti Egyesület jelenlététől.

- Száraz összevetésként had említsem meg, hogy 2005-ben 70 alkotó volt jelen a tárlaton, most 2013-ban – minden eddigit felülmúlva – 184 pályázóból 146 művész kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Művészeink nem a kívülállók fölényes, cinikus pozíciójából szólnak hozzánk, nem akarnak dörgedelmes erkölcsi ítéleteket vagy feltétlen érvényű szubjektív indulatokat megfogalmazni, ennél jóval szelídebb a helyzet. Inkább a türelmes vizsgálódó, analitikus magatartás a jellemző rájuk, de a rálátás, a bölcselkedő humor is ott van a látómezejükben. Bizonyosan önök is észlelni fogják azt a szellemi, technikai, tematikus és méretbeli diverzitást, ami áthatja ezt a bemutatót – mondta az alpolgármester.

Az Ajka Tárlat megnyitóján idén is alkotói díjakat vehettek át a kiállítók. Noll Béla képzőművésznek Brányi Tünde adta át a díjat Fotó: Tóth B. Zsuzsa



Azt kívánta, hogy legyen ez üzenet mindnyájuk számára, hogy a világ sokszínű, hogy ugyanazt nem lehet kétszer ugyanúgy meglátni. Hangsúlyozta, hogy a megnyitó napja ünnep, melynek legszebb erénye egyben az egymás munkája iránti tisztelet, hiszen sokan munkálkodtak a sikerért - a zsűri szakértőin át a rendezőkig.



A festményeket, grafikákat, fotókat, szobrokat, rézkarcokat, kerámia, csuhé, üveg alkotások készítői közül alkotói díjat vehetett át Szakál Éva, Meixner Etelka, Móder Rezső, Kozma Alexandra, Mészáros Imre, Büki Zsuzsanna, Magyar József, Deák Németh Mária, Noll Béla, Katona György, Sipos István és Bodnár Imre. A megnyitón Halmai Róbert zongorajátékával közreműködött. A kiállítás november 13-ig látható.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!