Hírek

2013.10.28. 12:57

Átadták Kolontár szennyvízcsatorna hálózatát

A hétfői avatási ünnepségen Tili Károly polgármester elmondta, hogy a beruházásra 2010-ben pályáztak, akkor azonban a katasztrófa miatt át kellett gondolni újra a terveiket. A 250 milliós beruházás megvalósulását uniós pályázat segítette nyolcvanöt százalékban.

Tóth B. Zsuzsa

- A fennmaradó összeget a lakossági megtakarítás képezte volna, azonban a kármentő alap fedezte a kiadásokat. Így a lakosok a pénzüket saját bekötéseikre fordíthatták. Mérföldkő a szennyvízcsatorna elkészülte egy ilyen kis falu életében, annál is inkább, hiszen 2004 óta folyamatosan pályáztunk, de forráshiányra hivatkozva korábban mindig elutasítás volt a válasz. Nem tudjuk, hogy az, hogy most sikerült, a katasztrófának köszönhető-e, de ha igen, akkor nagy árat fizetünk érte – mondta a polgármester.

Hozzátette, hogy örvendetes módon eddig kilencven százalékos a lakossági rákötések aránya, 233 ingatlanban már csatornázott, miközben a próbaüzem 2012 decemberében indult. Polgárdy Imre, a Veszprém megyei Közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy mindig öröm, ha Kolontár, a lakosság, a település gyarapodásáról hall.

Rieger Ottó (jobbról), az ajkai szennyvíztelep vezetője bemutatja a berendezés működését. Előtérben Polgárdy Imre, a háttérben Szarka Gyula körjegyző (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik a projektben, tervezésben, pályázat írásban, beruházásban részt vettek, de a lakosságnak is a türelemért, amelyet az átmeneti időszakban tanúsítottak. Nem csak a lakosság terhei csökkennek a csatorna elkészültével, hanem komfortérzetük is javul, valamint a természetvédelem terén ugyancsak jelentős a beruházás – mondta Polgárdy Imre. Az átadás résztvevői ezt követően megtekintették a szennyvíztisztító telep működését.

A Boroszlán Zrt. beruházásával készült csatornázás keretében a telepen egy közel negyven négyzetméteres kezelőépület, a településen két átemelő készült a 800 lakosú településen, 250 ingatlanhoz. A telep kapacitása hetven köbméter naponta. A tisztított szennyvíz a telep mellett a Torna-patakba folyik, folyamatos ellenőrzés mellett. A Balaton-parti településeken ugyanezzel a technológiával működnek azok a szennyvíz tisztító telepek, amelyekről a tóba folyik a tisztított szennyvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!