Hírek

2013.10.30. 17:23

Bevallott pénzeink - Legtöbben munkából élünk

Adóbevallásaink összesített adataiból következtethetünk a gazdasági életünk változásaira. A régió és Veszprém megye jellemzőit sajtótájékoztatón ismertette Dégi Zoltán, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Igazgatóságának első számú vezetője.

Varga Ibolya

A tavalyi évben a Közép-dunántúli régióban az összevonás alá eső jövedelem öt százalékot meghaladó emelkedés következtében 943,1 milliárd forintot tett ki. Az egy adózóra jutó éves jövedelem 1 millió 932 ezer forint, ami a 2011-esnél 138 ezerrel magasabb. A régióban a legalacsonyabb 278,9 milliárd forint a Veszprém megyében élők összesített jövedelme, bár előző évhez képest itt történt a legnagyobb arányú - 5,8 százalékos - emelkedés. Ezt a jövedelmet 158 ezren vallották be. Az egy adózóra jutó éves jövedelem 1 millió 765 ezer forint, ami a 2011-esnél 139 ezer forinttal magasabb.

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Igazgatóságának első számú vezetője a napokban sajtótájékoztatón foglalta össze a tavalyi évre vonatkozó adóbevallások főbb adatait. Kiderült: a régióban az összevont jövedelmek növekedésének hátterében elsősorban a legnagyobb hányadot (91,9 százalékot) kitevő munkaviszonyból származó bérjövedelem 6,5 százalékos bővülése állt.

A térségben 866 milliárd forint bérjövedelem képződött, melyet 438 ezer 300 ember mutatott ki. Az egy főre eső éves átlagbér egymillió 977 ezer forintot jelentett, 146 ezer forinttal, nyolc százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Veszprém megyében a régiós átlagot meghaladóan, 6,9 százalékkal emelkedtek a munkaviszonyból származó bérek.



A megyében 253,5 milliárd forint bérjövedelem képződött, melyet 141 ezer ember vallott be. Veszprém megye egymillió 798 ezer forintos átlaga elmaradt a régióstól, bár itt is 148 ezer forintos, kilencszázalékos növekedés történt. Az önálló tevékenységből származó jövedelmekből a régióban 32,6 milliárdot mutattak ki, ami 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Összetevőit tekintve az egyéni vállalkozói kivét képezte ennek a jövedelemtípusnak a meghatározó részét, 42 százalékát, ami 13,7 milliárd forintot tett ki. Itt a növekedés 2,3 százalékot mutatott a bevallói létszám hat százalékot meghaladó mérséklődése mellett. Ezen jogcímen jövedelmet 13600 adózó mutatott ki, így átlagosan egymillió-hatezer forint vállalkozói kivét szerepelt a 2012-es bevallásokban.

Veszprém megyében az önálló tevékenységből származó jövedelmek 12 milliárd forintot tettek ki, ami 3,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Összetevőit vizsgálva az egyéni vállalkozói kivét képezte ennek a jövedelemtípusnak a 46,2 százalékát. A növekedés 3,8 százalékos a bevallói létszám öt százalékot meghaladó csökkenése mellett. Ezen a jogcímen 5496 adózó mutatott ki jövedelmet, az átlagos vállalkozói kivét megegyezik a régiós összeggel.

A tavalyi évben a Közép-Dunántúlon a legmagasabb munkaviszonyból származó jövedelem 87 millió forinttal maradt el az előző évi rekordtól. Veszprém megyében a munkaviszonyból származó legmagasabb jövedelem 96 millió forint, ami közel egynegyeddel magasabb, mint a 2011. évi volt.A régióban a tíz legjobban kereső magánszemély 1,1 milliárd forint jövedelmet tudhatott magáénak, ami egytizeddel kevesebb az előző évinél. Régiónkban az árfolyamnyereségből származó legmagasabb jövedelem 289 millió forint, egy Veszprém megyei adózóhoz köthető.

 

 

Az utóbbi évek adóbevallásaiból az derül ki, hogy a régióban, mely Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből áll, a mi megyénk foglalja el szinte mindenben a harmadik helyet. Ez pedig arra utal, hogy a gazdaságunknak van még hova fejlődnie. Az is igaz, hogy több mutatószám szerint felvettük a versenyt és javulnak az eredményeink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!