Hírek

2013.10.24. 15:52

Bővülő lehetőségek a betegellátásban Pápán

A pápai Gróf Esterházy Kórház közel másfél milliárd forintos támogatást nyert el a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésére uniós forrásból.

Nagy Imre

Az intézmény a közelmúltban értesült a támogatói döntésről. A projekt részleteiről, a fejlesztés jelentőségéről és az egészségügyi ellátásra gyakorolt pozitív hatásáról csütörtökön tartott sajtótájékoztatót dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Vörös Ibolya kórházigazgató főorvos és dr. Áldozó Tamás polgármester az intézmény bejáratánál.

Kovács Zoltán, Áldozó Tamás és Vörös Ibolya a kórház bejáratánál tartott tájékoztatót (Fotó: Nagy Imre)

Mint elmondták, a támogatás a beruházás teljes költségét fedezi, és lehetővé teszi, hogy megszűnjön az intézmény jelenlegi széttagoltsága, valamint megújuljon a betegellátáshoz szükséges eszközpark is.
- Mintegy ezer négyzetméternyi bontást követően 690 négyzetméter alapterületre összesen 2100 négyzetméternyi új épület kerül. Egy olyan rendszert tudunk kialakítani, ami a betegutakat, a sürgősségi ellátást, az egész kórház struktúráját átalakítja – fogalmazott dr. Kovács Zoltán.

Dr. Vörös Ibolya a projekt négy eleméről tájékoztatta a sajtót. Új épülettömbbe kerül az összevont, 60 ágyas belgyógyászat és a patológia, megtörténik egy összevont, komplex központi szolgáltató egység és központi radiológia létrehozása, és felújítják a sűrített levegőt előállító vákuum kompresszort. Az építés a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, 2014 nyarán kezdődik, várható befejezése 2015 nyara. Az erre fordítható összeg 755 millió forint. Eszközbeszerzésre 438 milliót költhet a kórház, míg az új épület bútorzatára és az informatikai beruházásokra 62 millió forintot szánnak. Az új beruházást dr. Áldozó Tamás is üdvözölte, kiemelve, hogy 2002 óta nem történt ekkora volumenű fejlesztés a pápai kórházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!