Hírek

2013.10.25. 09:13

Lenyomták a Veszprémi Nyomdát

Alig valamivel több mint egy évvel a váci új tulajdonos megjelenését követően, fizetésképtelenség miatt a bíróság elrendelte el a Veszprémi Nyomda Zrt. felszámolását. Mára kiürült a patinás nyomda épülete.

Tremmer Tamás

Több mint hatvanévi működés után „utolsó útjára” indult a Veszprémi Nyomda Zrt. A megye több nyomdájának összevonásával 1952-ben létrehozott Veszprém Megyei Nyomdaipari Vállalatot a rendszerváltást követően magánosították, majd 1991 júliusában megalapították a Veszprémi Nyomda Kft.-t, amely 1992. április 1-gyel részvénytársasággá alakult. Egy évvel később egy svájci befektető tőkeemelését követően bevezették a színes ofszet rotációs technológiát. Ezzel párhuzamosan további fejlesztések kezdődtek, amelyeket 2008-ig, jobbára saját erőből, a nyereség visszaforgatásával valósítottak meg. A színes periodikákat, reklámkiadványokat és újságokat előállító társaságot a gazdasági válsággal járó csökkenő rendelésállomány arra ösztönözte, hogy előremeneküljön és felgyorsítsa fejlesztéseit.

Fotók: Nagy Lajos

Az egyre erősödő és koncentrálódó lappiacon, a szűkülő kereslet mellett ez a stratégiai lépés sem váltotta be a tulajdonosok reményeit. Az árbevétel egyre fogyott, a cég eredményei pedig veszteségbe fordultak. Az öt éve még száz embernek munkát adó társaság létszáma gyorsan apadt.

Egy évvel ezelőtt tulajdonosváltás történt. A Veszprémi Nyomda Zrt. többségi (60 százalékos) pakettjét a Lakatos fivérek érdekeltségi körébe tartozó váci székhelyű IPress Center vásárolta meg. Lakatos Viktor ügyvezető akkor lapunknak úgy nyilatkozott: nem piacot vettek, hanem nyomdát. A céget átvilágítják, és strukturálisan újraszervezik, hogy fenntartható legyen a termelés.

A Naplónak egy kisebbségi tulajdonos elmondta, a vevő a fennmaradó 40 százalék megszerzésére is tett kísérletet, ám a korábbi, piaci árhoz képest mindössze pár százalékos árfolyamon. Volt, aki azért így is belement az üzletbe.

A váciak erőfeszítései – úgy tűnik – nem jártak sikerrel. Veszprémből két gépet Vácra szállítottak, a többit eladták. A munkatársaktól elköszöntek, az idei évet már csak hat alkalmazottal kezdték. A veszprémi nyomdában már hónapok óta nincs termelés, az épület gyakorlatilag kiürült.

A feketelista.hu" target="_blank" adatai azt mutatják, hogy a Veszprémi Nyomda a veszprémi Őrház utcából 2013. április 24-én már papíron is Vácra, a Nádas utca 6. alá „költözött”. 2013. július 5-én éppen ide jegyeztek be egy szlovák férfi vezette társaságot, a West-press Center Kft.-ét, amely időközben a veszprémi vállalat tulajdonosává is vált. Az internetes portál szerint e cég sem makulátlan, 2013. szeptembertől két adóvégrehajtás van folyamatban ellene.

 

 

Gyűlnek az eljárások

A feketelista.hu" target="_blank" internetes portál adatai szerint a Veszprémi Nyomda Zrt. ellen két eljárás folyik. 2013. január 10-én adóvégrehajtás kezdődött a társaság ellen. 2013. március 22-én pedig felszámolási eljárás megindítására irányuló kérelmet nyújtottak be, ami szeptember 13-án emelkedett jogerőre. A bíróság a SERATUS Vagyonértékelő Zrt.-ét jelölte ki felszámolónak, a felszámolóbiztos pedig Székely Viktória. A hitelezők a nyomdával szembeni követeléseiket október 28-ig jelenthetik be a felszámolónak.

A tavalyi adásvételt követően a Veszprémi Nyomda Zrt.-vel szemben Veszprémben is több jogi eljárást kezdeményeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!