Hírek

2013.10.07. 19:54

Nem felhőtlen a pedagógusok boldogsága

Egy hónappal ezelőtt több pedagógust megkérdeztünk az augusztus végén bejelentett béremelésről. Akkor azt mondták, hogy megfelelő véleményt csak a gyakorlati tapasztalatok ismeretében lehet mondani.

Győrffy Árpád

Az első fizetés után eljött ez a pillanat is. Király Viktor, a veszprémi Lovassy gimnázium magyar nyelv és irodalom, etika tanára egyike volt az augusztus végén megszólalóknak.

- Az új bérem nagyságát nézve én jól jártam. Ez köszönhető annak, hogy a fiatalabb korosztályhoz tartozom. Más lenne a helyzet, ha idősebb pedagógusként mostanáig sokféle képzésen vettem volna részt, hogy haladjak a korral, mert az ezek miatt járó illetményeket, most elvesztettem volna. Az én helyzetem azért is jó, mert nem volt olyan nagy mértékű túlóradíjam, aminek az elvesztése elvitte volna a béremelés hatását, és nem lett olyan nagy mértékű, ingyenesen elvégzendő órám sem, ami elfogadhatatlan terhet jelentene. Ugyanakkor ez az utóbbi hosszú távon akkor is változhat, ha egyébként mindenki teljesen jó szándékú. Elég, ha egy kolléga hosszabb távon megbetegszik, mert akkor az őt szakszerűen helyettesítők sorsa rendkívül elnehezül. Király Viktor szerint az emelés eredményénél számolni kell azzal, hogy egyes juttatásaik - például a cafeteria - ezzel párhuzamosan megszűntek, és lehetnek mások is, amik hasonló sorsra jutnak.

- Nálunk, ha eltérő mértékben is, de mindenkinek növekedett a fizetése, de nem igazán tudunk mégsem örülni neki - mondta Katona Péter matematika tanár, az ősi általános iskola igazgató-helyettese.


Bán Mihály szerint több aknát is rejt az új szisztéma (Fotó: Penovác Károly)


- Ez a pénz az elmúlt tíz évben felhalmozott lemaradás ledolgozására lenne jó, de plusz terheket is kaptunk hozzá. Ez keseríti meg a többség szájízét. Az igazi probléma, hogy az iskolai dolgozók egy része, kimaradt az emelésből, pedig nekik ugyanolyan szüksége lenne rá, és ki is érdemelnék, hangsúlyozta Katona Péter. Mindegyik kollégának emelkedett a bére, a többdiplomás, szakvizsgázott, több tárgyat tanító pedagógusnak kisebb mértékben, számolt be tapasztalatairól az egyik igazgató. Bízik benne, hogy ezt kompenzálni fogják. Gond, hogy a minőségi, pluszmunkát nem lehet külön díjazni; megszűnt a minőségi bér, az órakedvezmények, a cafeteria, a pótlékok egy része.

- A pedagógusok többsége valóban többet kapott az októberi fizetéssel, de többet is kell dolgoznia. A bérnövelést nem nevezném béremelésnek, mert új munkaterhet raktak mellé és más voltázások is történtek - szögezte le Bán Mihály, a Pedagógus Szakszervezet veszprémi titkára és egyben megyei alelnöke, aki úgy látja, hogy több aknát rejt az új szisztéma.

- Eddig ha valaki többet dolgozott, akkor több pénzt kapott, most szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy valaki 22 óráért ugyanannyit kap, mint a másik harminckettőért. Az intézményekben úgy kell besorolni a helyettesítéseket, az eddigi túlórákat, hogy minden kollégának elfogadható legyen. A bérnövelés másik problémája Bán Mihály szerint is az, hogy azokra nem vonatkozik, akik részt vesznek a nevelői munkában, de nincs pedagógusi végzettségük. Például dajkák, a pedagógiai asszisztensek, az iskolatitkárok, -technikusok. Ezt a konfliktushelyzetet is fel kell oldani mielőbb, figyelmeztet a szakszervezeti vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!