Hírek

2013.10.16. 09:54

Önmaga apostola

Balatonfüred – Széles Sándor nem hisz a pártokban és pártoknak, szerinte világunk mostani bajaira a megoldást a civilek szerveződése hozhat, összefogásra, polgári platformra van szükség.

Varga Domokos Péter

Annak ellenére így gondolja ezt, hogy eddigi életéből több mint fél évszázadot párthoz, illetve pártokhoz kapcsolódva töltött, MSZMP tagságáról most most úgy fogalmaz, „baloldali párt belső ellenzékéhez tartoztam”. Elsők között lett reformkörös, és elsők között lépett át az MSZP-be annak megalakulásakor. De 1994-ben onnan is kilépett: „véglegesen civil lettem”.

Széles Sándor kitartóan ostromolta szerkesztőségünket – és más médiumokat is –, hogy a civilségről alkotott teóriáját adjuk közre. Úgy gondolja, ha ez megtörténik, meggyőzheti az embereket arról, hogy kövessék az ő útját, forduljanak el a pártoktól, kezdjék alulról a társadalomépítést. Nem csak örök civileket vár, hanem – a saját példája alapján – olyanokat is, akit már csalódtak valamelyik pártban.

Széles Sándor: A rendszerváltás óta nem találtuk meg a helyes utat, eddig minden kormány pocsék teljesítményt nyújtott (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

De közéleti szereplését az MSZP-ből való kilépése után sem fejezte be. A Balaton fejlesztéséről komplett koncepciót alkotott – ennek szerkesztett változatát annak idején lapunk is közreadta – és 1998-ban független önkormányzati képviselőjelöltként indult el a helyi választáson: „ négy A4-es plakáttal megerősítve magamat, szerényen szerepeltem”.

Múltja, gyerekkora kötötte a baloldalhoz. Az édesapját szociáldemokrata magatartásáért vitette el a második világháború alatt szülőfaluja jegyzője a frontra, ezt Kéri Kálmán tábornok írásban igazolta utólag. Az új rendszerben, mikor hazakerült, a földosztó bizottság elnöke lett. Fia, Sándor akkor „fertőződött meg” a baloldali eszmékkel, ott volt, mikor osztották a földet, vitte a jelzőkarókat. Erről korabeli, nyugati lapokban is megjelent fotók tanúskodnak. Meggyőződéses baloldali volt: „de mikor ott hagytam őket, azt is nagyon őszintén és nagyon komolyan gondoltam”.

Mint ahogy a pártban, az akkor egyetlen pártban való munkálkodását is. Egy példával érzékeltette, hogy ebben is csak addig volt hajlandó elmenni, amíg meg nem szólalt az igazságérzete. Részt vett a marxista képzésekben, és mivel mérnök-tanár végzettséggel is rendelkezett, a pártiskolán hamarosan ő oktathatta a marxizmust. Mikor vizsgáztatott, az egyik alkalommal egy vizsgázó kihúzta a tételét, majd amikor rákerült a sor, előre elkészített szöveget kezdett felolvasni. Széles Sándor befejeztette vele a vizsgát, és közölte, itt csalással nem lehet teljesítményt igazolni. Nem csak az előre leírt szöveg volt árulkodó, hanem az is, hogy a hölgy előttük számolgatta a tételeket, úgy húzott ki egyet közülük. A kirúgott panaszt tett a városi pártbizottságon, ahol Széles Sándorral közölték, a marxista középiskolában nincs buktatás. „Akkor ebben rám ne számítsatok” – mondta ő, és attól kezdve nem vett részt a pártoktatásban.

Többek között ezért is hiszi, hogy az új, polgári szövetkezés nyitva állhat pártokat elhagyók előtt is, mert az egyéni hitelességet minden körülmények között meg lehetett őrizni.

Többször hitte és tapasztalta már, hogy eszméjét, a pártokon kívüli politizálást mások is megtalálták. Ilyen volt négy éve az LMP, vagy az idén nyáron megalakult Polgári Platform. De tapogatózó tárgyalásai az LMP-nél nem vezettek eredményre, a Polgári Platformot pedig az egyik csatlakozó, híres színész miatt nem találta hitelesnek. (Az interneten szerveződött civilekkel, például a Millával azért nem foglalkozik, mert azok villámgyorsan párttá alakultak.) Most azonban biztos benne, hogy felszínre került az ideája, Bokros Lajos testesíti meg. Az általa meghirdetett programmal teljes mértékben tud azonosulni. Széles összefogással meg kell nyerni a választást, és utána nem a baloldali formula szerint kell kormányozni, hanem legalább 500 napos válságkezelésre lesz szükség.

A gazdaság és a társadalom működtetésére igazából új, konkrét receptje nincs, ezt a profikra bízná, például Bokros Lajosra. A részletekbe olyan szintig hajlandó bele menni, hogy természetesen szükség van a népképviseleten alapuló demokráciára, amit működő parlamenttel és pártokkal (de újakkal és másokkal) kell majd gyakorolni, de „beépített fékekkel és ellensúlyokkal”.

 

Abban teljesen bizonyos, hogy a rendszerváltás óta nem találtuk meg a helyes utat, azaz eddig minden kormány pocsék teljesítményt nyújtott. Ahogy mostani, a kétharmados Fidesz is. Sorolja a példáit, miért nem tudja elfogadni a Fidesz-kormányt: földmutyi, trafikmutyi, a kultúra területén olyan személyek aktivizálása, akiknek józan emberi gondolati sincsenek. Mert most semmi nem történik a józan ész szabályai szerint, ha valaki nem ért ezzel egyet, azt hovatovább hangoztatni sem lehet, aki szemben áll velük, annak utána nyúlnak.

Itt tart most Széles Sándor, aki túl van már a 80. ikszen. Pártokban, eszmékben is csalódott, de közéleti aktivitása változatlan. Megfogalmazása szerint: „saját maga apostola”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!