Hírek

2013.10.21. 13:55

Pápai Hús: Célegyenesben a kifizetés

Megnyugodhatnak a sertéstartók, a kormány a jövő hónapban rendezi a Pápai Hús 1913. Kft. beszállítói felé a vállalat eddig kifizetetlen tartozását.

Tremmer Tamás

- Amióta jártunk Fazekas Sándor miniszternél, felgyorsultak az események, mondta el a Naplónak Csepregi Kálmán, a Mezőföld 15 termelői csoport képviselője, a sertéstartók szószólója. Szeptember közepén fogadták őket a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM), hogy megoldást találjanak problémájukra, a Pápai Hús 1913 Kft. ugyanis összesen majd 700 millió forinttal tartozik mintegy 160 gazdának és élőállat kereskedőknek.

Mindez egy rendeletben testet is öltött. Eszerint a Pápai Hús 1913 Kft.-vel szemben követeléssel rendelkező élőállat beszállítók részére a VM az európai uniós támogatási szabályok nyújtotta keretek között csekély összegű (de minimis) támogatást nyújt.  A termelők 7500 eurónak megfelelő (mintegy 2,2 millió forint), a termelői csoportok és forgalmazók legfeljebb 200000 euró (60 millió forint) támogatást vehetnek igénybe. A tárca a fentiekre 400 millió forintos forrást biztosít.

Csepregi Kálmán jelezte, a sertéstartókat Pápára összehívták, ahol arról tájékoztatták őket, hogy az igényeiket október 25-ig be kell jelenteniük, az elbírálás november 8-tól lesz. A gazdákat arról is biztosították, hogy akinek a de minimis támogatási lehetőséget meghaladó összeggel tartozik a húsgyár, a különbözet kifizetésére szintén találnak módot, már készül is az erről szóló rendelet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!