Hírek

2013.10.16. 11:40

Tudnivalók az iskolai közösségi szolgálatról

Pápa - Az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos tudnivalókról szervezett szakmai fórumot a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete a Pedagógus Művelődési Házban.

Polgár Tibor

Mint ismert, a 2016. január elseje után érettségiző középiskolásoknak 50 órás közösségi szolgálatot is teljesíteniük kell ahhoz, hogy érettségi bizonyítványt kapjanak.

– Az iskolai közösségi munkát különféle szervezeteknél lehet teljesíteni, többek között az egészségügyi, szociális, oktatási, nevelési területen, vagy például a katasztrófavédelemnél. Nagyon sokszínű a paletta. A szolgálat célja, hogy a fiatalok megismerjék a közösséghez való tartozás, valamint a helyi közösségükért és a társadalomért történő cselekvés érzését. Emellett fontos, hogy az érettségi ne csak tárgyi tudást adjon, hanem egy közösséghez való csatlakozás lehetőségét és gyakorlati tapasztalatokat is – fogalmazott Proszt Krisztina, a pápai tankerület tanügy-igazgatási referense, aki a fórumon az iskolai közösségi szolgálatról tartott prezentációt, majd a jelenlévők kérdéseire is válaszolt.

Proszt Krisztina, a pápai tankerület tanügy-igazgatási referense a szakmai fórumon (Fotó: Polgár Tibor)

A közösségi szolgálatról elmondta: a programban részt vevő szervezetek, intézmények és az iskolák együttműködési megállapodást kötnek, amelyben lefektetik az önkéntes munka kereteit, szabályait. A gyerekek a munkájukat iskolai közösségi napló vezetésével dokumentálják, ezt a fogadószervezet leigazolja az iskola számára, a tanintézet pedig minden évben bevezeti a diákok bizonyítványaiba a közösségi szolgálatban teljesített órák számát.

Proszt Krisztina kérdésünkre elmondta, az iskolaigazgatók visszajelzései nagyon kedvezőek a közösségi szolgálatról, és tapasztalatai szerint mindenki arra törekszik, hogy sokrétű munkát biztosítson a diákoknak. A fórum második felében Mátyás Mónika, a téma szakértője a közérdekű önkéntesség tapasztalatairól beszélt interaktív előadásában. Dr. Balogh-né Uracs Marianna szakmai mentor, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont (JMSZK) intézményvezető-helyettese lapunknak megjegyezte, Pápán nem új keletű a diákok önkéntes közösségi szolgálata.

– Korábban sok fiatal segített nekünk önkéntesként például a diákszínjátszó fesztivál szervezésében vagy a Szigeti veszedelem című összművészeti bemutató megvalósításában. A gyerekek komolyan vették a feladatukat, élvezték, hogy felelősségük van a munkában – fűzte hozzá dr. Baloghné.

A hasznos tudnivalókkal szolgáló szakmai fórumot a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete az Önkéntes-Pont-Most! néven futó projektjének keretein belül valósította meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!