Hírek

2013.10.16. 09:47

Takarékoskodunk a vízzel

Veszprém megyében takarékos vízfogyasztók élnek, az elmúlt 25 évben közel a negyedére csökkent az egy főre eső napi felvíz világnapja alkalmából használás.

Szabó Péter Dániel

A fővárosban megrendezett Víz világtalálkozó kapcsán készült, az otthoni vízfogyasztás mérséklését célzó tájékoztató anyag szerint a magyarok átlagosan napi 140 liter ivóvizet használnak, ráadásul ennek nagy részét elpazarolják. A legnagyobb vízpazarló a hagyományos öblítésű WC tartály, amely minden egyes lehúzáskor 10-15 liter értékes ivóvizet enged a csatornába. Egy zuhanyzás során 30-40 liternyi víz fogy, ahogy egy öt perces, folyóvíz mellett végzett mosogatás során is. Mindezek az értékek apró odafigyeléssel könnyen csökkenthetőek,

Folyóvízzel történő mosogatás során akár 40 liter vizet is elhasználhatunk

 

A témában megkerestük Kugler Gyulát, a megyében 210 ezer fogyasztót kiszolgáló Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatóját. - Cégünk működési területén tudatos és vízkincset védő vízfogyasztók élnek. Az 1980-as évek végén még naponta átlagosan 300 liter volt az egy főre eső fogyasztás, ekkor ugyanis a víznek nem volt még értéke, mellékvízmérők hiányában folyóvízzel végeztük a háztartási tevékenységeinket, kádban hűtöttük a sört és a dinnyét.

 

A Bakonykarszt működési területén tudatos és vízkincset védő vízfogyasztók élnek, mondta el Kugler Gyula (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A kilencvenes években aztán a mellékvízmérők megjelenésével, valamint a víz és a vízszolgáltatás árának emelkedésével 130-150 literre csökkent ez a szám. Ebben az időszakban Európa nyugati felén 130 liter volt az átlagos napi lakossági vízfelhasználás, mely érték ma is helytálló. Az ezredforduló után intenzív takarékosságba kezdtek a fogyasztók, a kétezres évek közepére 90 literre csökkent az egy főre eső napi vízfogyasztás. 2010-re már csak 81 liter volt ez az adat, s gyakorlatilag ettől az időponttól kezdődően állandósult a lakosság átlagos vízfogyasztása. A legmelegebb nyári hónapokban sem emelkedik 85 liter/fő/nap fölé, ez év júliusában is ezt az értéket mértük - mondta el a Napló kérdésére a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója.

 

 

 

Ha a reggeli fogmosás közben elzárjuk a csapot, máris több mint 10 liter vizet megtakarítunk. Mosogatáshoz lehetőség szerint használjunk mosogatógépet, mert annak vízfelhasználása jobb. Ha erre nincs mód, próbáljuk meg az állóvízben való mosogatást, s utána egy külön edényben, a másik tálcában, vagy esetleg nagyon vékonyan folyó víz alatt öblítsük le az edényt. A WC öblítéséhez rendelkezésre állnak már különböző víztakarékos, vagy kétgombos – két különböző vízmennyiséggel öblítő – tartályok, de akár a WC tartály úszószintjén is állíthatunk, hogy kevesebb vizet használjunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!