Hírek

2013.10.14. 15:55

Terjed a calicivírus Veszprém megyében is

Veszprém - Ősszel megnő a humán calicivírus okozta fertőző megbetegedések, közösségi járványok száma.

Varga Domokos Péter

Veszprém megyében is több közösségben - például óvodában, bölcsődében, kórházi osztályon - alakult ki járvány, egy-egy esetben több tíz megbetegedést okozva. Ezt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tiszti főorvosa mondta.

Dr. Andrásofszky Enikőtől megtudtuk, a betegség legjellemzőbb tünete a hányás, amelyhez hasmenés társulhat, továbbá rossz közérzet, hányinger, fejfájás, hőemelkedés, esetleg láz is jelentkezhet.A fertőzés a beteg vagy vírushordozó ember székletével, hányadékával, a vírus által fertőzött eszközök, tárgyak használatával, szennyezett kéz közvetítésével szájon át terjed.

A humán calicivírus által okozott megbetegedés átlagosan 12– 48 óra lappangási idő után alakul ki és minden korosztályt érinthet. A betegség rövid lefolyású, legtöbb esetben 1–3 nap alatt gyógyul. A kezelése tüneti, ennek megfelelően főleg diéta és bő folyadékpótlás. Fontos tudni, hogy igen alacsony vírusszám képes gyorsan kialakuló, tömeges fertőzést előidézni. Ezért a fertőzés megakadályozásában szerepet játszik a gyakori, alapos kézmosás, és a legtöbbet érintett fertőzött felületek, például kilincsek, kapaszkodók, korlátok, csaptelepek, kapcsolók, WC-lehúzók fertőtlenítése. Ezt tehetjük a megelőzés céljából is, de beteg személy környezetében naponta többször célszerű vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel áttörölni az említett felületeket – hangsúlyozta Andrásofszky Enikő megyei tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!