Hírek

2013.10.21. 15:00

Történelem sírokkal elbeszélve

Nem csak az az Alsóörs van, amiben élünk, egy másikat is hordozunk a szívünk mélyén, azokat, akik ott nyugosznak a Somlyó ölén - fogalmazott egy szombati könyvbemutatón Albrecht Sándor.

Győrffy Árpád

A lokálpatrióta helytörténész mások mellett a falu temetőjéről most elkészült kiadványt mutatta be és méltatta. A Sírkert a Somlyó ölén című könyv a önkormányzat kiadásában készült, Somorjai Horváth Piroska írta, a fotók többségét Kovács Endre fotóművész készítette, de Zórád Ferenc és Szántó Balázs néhány képe is helyet kapott benne. 

A késő délelőtti órákban, hatalmas érdeklődés mellett megtartott rendezvény bevezetőjeként Vándorfi László színművész olvasott fel részleteket a könyvből többek között a falu harangjairól és arról, hogy kiért, hogyan harangoztak.

Somorjai Horváth Piroska és Kovács Endre a temető sírköveivel, fejfáival mutatja be az elődök életét (Fotó: Győrffy Árpád)



A kötetet méltatta, a szerzők és az önkormányzat kiadással kapcsolatos munkájáért köszönetet mondott a község korábbi polgármestere, dr. Bóka István országgyűlési képviselő. A sírok, sírkövek, fejfák történeteket mesélnek a családokról, teljesen megélt életekről éppen úgy, mint a sokszor értelmetlenül korán szárba tört sorsok tragédiájáról. A nevek, az évszámok az egyéni sorsok mellett beszélnek a település és a világ történéseiről. Nehéz, ugyanakkor szép feladat is ezeknek a történeteknek a feldolgozása. A könyv rendkívül olvasmányosan és színvonalas fotókkal mutatja be ezt a világot - mondta.

Dankó Dalma, a Kegyeleti Múzeum igazgatója mind szakmai műként, mind olvasnivalóként kiválónak minősítette a kötetet (Fotó: Győrffy Árpád)



Dankó Dalma művészettörténész, a kegyeleti múzeum vezetője egyszerűen fantasztikusnak minősítette a könyvet, ami mind szakmai műként, mind olvasnivalóként kiváló minőségben készült. Elismeréssel szólt a kötetről a kiadói munkát szervező és egyben a kiadást támogató Gyurgyák János, az Osiris Kiadó vezetője is.

Albrecht Sándor szerint a könyv egy másik Alsóörsöt mutat be, amit a szívünk mélyén hordozunk (Fotó: Győrffy Árpád)


A szerzőknek, támogatóknak, a kiadással kapcsolatos munkát végzőknek Hebling Zsolt polgármester mondott köszönetet.

A pogácsa melletti beszélgetéssel zárult rendezvényen műsort adott a dunaújvárosi Viada na Kamarakórus és a veszprémi Szilágyi Harangegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!