Hírek

2013.11.19. 10:07

Eltörölt felső korlát előzetes esetén

Hatályba lépett az a jogszabály módosítás, eltörölték az előzetes letartóztatás időtartamának eddig négyéves felső korlátját kiemelkedő súlyú, legalább tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeknél.

Halmos György

A közelmúlt eseményei, a rablógyilkossággal vádolt ároktői banda két tagjának szökése -  akiknek előzetese házi őrizetre változott át a korábbi szabályozás miatt - rávilágított arra,  hogy nem minden esetben elegendő négy év az elsőfokú határozat meghozatalára. A most elfogadott módosítás egyúttal megszünteti a házi őrizetben lévők hozzájárulásának szükségességét ahhoz, hogy mozgásukat nyomkövetővel ellenőrizzék.

Dülkné dr. Pintér Zsuzsanna, a megyei törvényszék szóvivője érdeklődésünkre az előzetes letartóztatással kapcsolatos szabályozásról elmondta: nyomozati szakban a nyomozási bíró dönt az előzetes letartóztatásról, ha annak feltételei fennállnak. Ilyen például, ha a gyanúsított megszökött, elrejtőzött, számítani lehet szökésére, tanúkat befolyásolhat, megfélemlíthet, illetve szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el. Hozzátette, hogy az előzetes letartóztatás időtartamát a vádirat benyújtása előtt egy hónapig, majd alkalmanként három hónappal lehet meghosszabbítani az elrendeléstől számított egy évig. Azt követően az előzetesről a törvényszék dönt. A vádemelést követően – azaz, ha az ügy a bíróság elé került – a büntetőpert tárgyaló bíróságok döntenek az előzetes letartóztatásról, az eljárás befejezéséig. A szóvivő elmondta, hogy az előzetes letartóztatás megszűnik, ha annak időtartama eléri az egy évet, és terhelttel szemben három évnél nem súlyosabb, illetve ha az előzetes hossza eléri a két évet és öt évnél nem súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás. (A korábbi szabályozás megszüntette az előzetest négy év után, ha a tizenöt évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény miatt volt folyamatban eljárás.) A megszüntetett előzetes ismét elrendelhető, ha a terhelt megszegi a lakhelyelhagyási tilalom, vagy a házi őrizet szabályait.

A törvényszék adatai szerint a nyomozási bíró tavaly 140, idén eddig 115 alkalommal rendelt el előzetes letartóztatást, míg a vádirat benyújtása után a törvényszéken tavaly 17, idén eddig 18 alkalommal rendeltek el, 65, illetve 71 esetben hosszabbítottak meg a kényszerintézkedést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!