Hírek

2013.11.26. 12:55

Értékkel arányos telekadót szeretnének

Várpalota - Nem mentességet szeretnének, hanem az ingatlan értékével arányos telekadót fizetnének az érintett palotaiak.

Szabó Péter Dániel

Akadnak olyanok, akiknek több százezer forintos elmaradásuk van az önkormányzat felé, hangzott el az ügyben meghirdetett lakossági fórumon.

- A telekadó kivetése jogszerű, hiszen a törvény szerint az önkormányzatok kivethetik az adót, s a meghatározott négyzetméterenkénti adóalap tekintetében is jogszerűen jártak el. Ugyanakkor lehetőség lett volna arra is, hogy úgynevezett korrigált forgalmi értéken határozzák meg a telekadó mértékét, vagyis az ingatlanok tényleges értéke képezte volna az adó alapját - mondta el a Jó Szerencsét Művelődési Központban a napokban tartott teltházas fórumon mintegy 100 ember előtt Szakály Klára, aki összefoglalta az ügy tudnivalóit.

- Aláírást gyűjtöttünk, megkerestük a jegyzőt, a polgármestert és a képviselőtestületet egy kompromisszumos megoldás érdekében, választ azonban nem kaptunk. Nyolcvan ember adta a nevét a beadványhoz, mégsem jutottunk előre. Magánemberként sem sikerült haladást elérni, úgy tapasztaltam, tapasztaltuk, hogy az érintettek drasztikusan elzárkóznak előlünk ebben a kérdésben.

Épp ezért sajnálom, hogy a képviselő-testületből csak ketten, Deák Istvánné és Falussy Sándor ellenzéki képviselők jöttek el a fórumra, az ugyanis nem megoldás, ha a választott képviselőink nem foglalkoznak a kérdéssel. Párbeszédre van szükség a megoldás érdekében - hangsúlyozta Szakály Klára, aki hozzátette, sajnos Várpalotán nem egyszerű feladat ingatlanokat értékesíteni, ahogy építkezni sem, noha a kapcsolódó önkormányzati előterjesztés eredeti szándéka az volt, hogy az utóbbira motiválja a telektulajdonosokat.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy több sebből vérzik a telekadó rendelet. - Az övezeti besorolást illetően például a Káposztás kertek és a Józan dűlő esetében 2013-ra 40, illetve 75 forint/négyzetméterről 1 forint/négyzetméterre vitték le az adót. A 2010 és 2012 között kivetett adó irreálisan magas, az önkormányzati előterjesztő is írja, hogy aránytalan túladóztatás történt, sajnos azonban visszamenőlegesen mégis követelik tőlünk, hogy fizessük be. Miért nem lehet visszamenőlegesen alkalmazni a jogszabályt, ha bevallottan magas volt a mérték? - tette fel a kérdést Szakály Klára, aki a megjelentekkel egyetértésben azt is nehezményezte, hogy 2010 és 2012 között nem kapott értesítést az önkormányzattól (egy rögtönzött közvélemény-kutatást követően kiderült, a megjelentek közül összesen egy hölgy kapott értesítést – a szerző), hogy fizesse be a telekadót. Sok érintettnél ezért gyűlt fel igen magas összeg, nem egy esetben több százezer forint.

Szakály Klára ismertette az elmúlt évek történéseit a fórumon. Az első sorban Falussy Sándor, mögötte Deák Istvánné önkormányzati képviselő (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

- Nem kibújni akarunk a felelősség alól, továbbra is tisztességes adófizető polgárok szeretnénk lenni, azonban a terhelhetőség és az ingatlanok értéke arányában - szögezte le Szakály Klára, aki egyben elmondta, a kormányhivatalnál kérvényezni fogják a rendelet törvényességi felülvizsgálatát és – ha nem történik előrelépés – pertársaságot is alapítanak.

Az ügyben megkerestük Talabér Márta polgármestert is. Kérdésünkre elmondta, azért nem tudott részt venni a fórumon, mert korábban lekötött rendezvényen vett részt, s a fideszes képviselők is hivatalos, előre egyeztetett programon volt a kérdéses időpontban. A telekadó mértékének visszamenőleges csökkentésével kapcsolatban elmondta, a város nehéz gazdasági helyzetben van, ÖNHIKI-s pályázat (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kiegészítő állami támogatása) benyújtására is szükség volt, emiatt semmilyen bevételi forrásról nem tud lemondani az önkormányzat. - Külön, személyre szóló értesítést ugyan nem kaptak a telekadót illetően az érintettek, ám az önkormányzat a helyi újságban, a városi televízió képújságjában és a város internetes honlapján közzétette az ezzel kapcsolatos felhívást. Sokan ennek alapján el is készítették az önbevallást - jegyezte meg Talabér Márta.

A polgármester kérdésünkre elmondta, öt övezet van Várpalotán, a megye nagyobb városai közül egy hegyen sincs ennyi. _ Közülük két övezetben, most már nagyon helyesen, egyetlen forint telekadót sem kell fizetnie a telektulajdonosoknak. Épp ezért meglátásom szerint új övezeti besorolásra sincs szükség. A fórumon elhangzott, hogy az önkormányzat nem foglalkozott az aláírásokkal együtt érkezett beadvánnyal. Az októberi testületi ülésen tárgyalt előterjesztés ezért született, ráadásul levelükben is épp ezt kérték az emberek. Sajnálatos azonban, hogy az értesítést, amit a telekadóval érintettek által megbízott személynek kiküldtünk, ő a mai napig nem vette át.

Az adó mértékének csökkentésével kapcsolatban a polgármester elmondta, adóhatóságként a jegyző gyakorolhat méltányosságot, illetve dönthet a részletfizetés engedélyezéséről, ebben sem a polgármesternek, sem a képviselő-testületnek nincs hatásköre. Máténé dr. Ignácz Anita jegyző ezt rengeteg esetben meg is tette, ha hozzá fordultak ilyen ügyben.

Ami a képviselők elérhetőségét illeti, Talabér Márta másképp látja a kérdést. - A képviselőtársaim rendszeresen tartanak fogadóórát, ahol megkereshetik őket problémáikkal az emberek. Tény, hogy hozzám az elfoglaltságaim miatt kissé nehezebb bejutni, ám a hetente kétszer fogadónapot tartó jegyző asszonyhoz és Katona Csaba alpolgármesterhez is fordulhatnak gondjaikkal az érintettek. Közös tárgyalást a telekadó ügyében az általuk küldött levélben sem kértek az emberek, ám egy háromfős delegációval és a jegyzővel közösen tartott egyeztetésnek nem látom akadályát. Első körben a jövő héten találkozom majd a fórumot is levezető Szakály Klárával - mondta el a polgármester.

 

A telekadó kapcsán készült I. fokú adóhatósági határozattal szemben az érintettek fellebbezéssel fordultak a Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz. Az illetékes szerv - megvizsgálva a fellebbezésben foglaltakat – megállapította az elsőfokú határozat jogszerűségét és azt helybenhagyta.

Egyben kiderült az is, hogy egy telekadó fizetési kötelezettséget érintően zajló, október végén lezárult perben a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megvizsgálta a várpalotai önkormányzat képviselő-testülete által meghozott önkormányzati rendelet jogszerűségét is, s megállapította, az adómérték nem eltúlzott. A 2013-ban csökkentett adómérték visszamenőleges alkalmazására jogszabályi lehetőség nincs, ezért a bíróság az önkormányzati rendelet jogszerűségi szempontból történő felülvizsgálatának a kúriánál történő kezdeményezését nem tartotta indokoltnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!