Hírek

2013.11.18. 19:44

Gyermekbántalmazás - Ne várjuk meg a tragédiát!

Hajmáskér - Semmi sem marad titokban egy panelházban. A sírástól fuldokló kisgyermek esdeklése a hatodik emeletig elhallatszik.

Gombás Gabriella

És az is, hogy az anya torkaszakadtából ordítozik vele. Sokszor órákig, néha éjjel is. És látják, miként rángatja a kisfiút a karjánál fogva, a ház előtt, azt üvöltözvén „ hogy dögölnél meg”. 

A hajmáskéri Jókai lakótelep lakói ismerik a történetet. Nem sok hajlandóságot mutatnak azonban arra, hogy beszélgessenek velünk, kamerát meg végképp senki sem vállalja. Megtudjuk, a  szomszédok próbáltak beszélni az anyával, aki néha meglepően csendes és nyugodt, máskor meg kiszámíthatatlanul agresszív. A férj börtönbüntetését tölti – ahogyan ott mondják – „Kádártán üdül”. Az anyának négy gyermeke közül kettő vélhetőleg a nagyszülőknél él, egy kislány néha nála, néha a nagymamánál Berhidán, a legkisebb pedig a hajmáskéri panelban, az édesanyjával.

– Mi mindent megtettünk, a környék és a többi lakó nyugalmáért, több száz család él itt békésen, azt várjuk, hogy a hatóság beavatkozzon, mentse meg a kisfiút – mondja F. E.,  a közös képviselő .

- Meddig állunk itt tétlenül? Míg tragédia nem történik?

– Voltunk néhányan, akik próbálkoztunk szép szóval, de a szomszédos lépcsőházból üvöltözve megfenyegettek minket. Testi és lelki terror alatt tarja a gyermekét, segítsen már valaki! – mondja és írja F. I., akinek a levele nyomán indultunk a faluba. Ő időközben kilincselt az önkormányzatnál, a jegyzőnél, a családvédőknél, a szociális ügyintézőnél. Köbli Miklós polgármester elmondja az önkormányzat jelezte a problémát a körzeti megbízottnak.


Az utóbbi időben több bejelentés érkezett a hajmáskéri lakótelepről. A lakók nyugalmát egy szűk csoport folyamatosan zavarja (Fotó: Nagy Lajos)

 

- Az utóbbi időben több bejelentés érkezett a Jókai lakótelepről. A lakók nyugalmát egy szűk csoport folyamatosan zavarja. Ha a hangoskodókra vagy randalírozókra rászól valaki, akkor nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel illetik, sőt fenyegetik. Levélben kértük a fokozott rendőri jelenlétet a városi és a megyei rendőrkapitányságtól, amit meg is kaptunk. A bejelentéseket követően ott járt az anyánál a családsegítő és a szociális gondozó is. Akkor éppen mindent rendben találtak, a lakás tiszta és rendezett.

- A 7-es a 8-as számú házban mintegy 120 lakás van s mindössze öt problémás család él, a többiek tőlük szenvednek. Milliós összegű közös költséggel tartoznak a társasháznak. Az egyik négy generációs család, egy garzonban lakik, de nem kapkodtak a közmunkáért. Most hamarjában jelentkeztek a téli közmunka programra, ugyanis négy hónapig nem kell dolgozni, mert oktatás lesz. Az önkormányzattól a törvényhozó megvonta azokat a hatásköröket, például a gyámhatósági jogkört is, ami lehetővé tennék azt, hogy egy-egy hasonló probléma esetén közvetlenül is beavatkozzunk.

Az elsőfokú hatóság a járási gyámhatóság, miközben a lakók hozzánk fordulnak segítségért. Helyben nem tudunk intézkedni a problémát „kiközvetítjük” a járási hatósághoz, vagy a rendőrséghez, de nem tudjuk nyomon követni személyiségi jogok, meg egyéb megkötések miatt. A családi konfliktusok kezelése sem egyszerű dolog, még a rendőrség számára sem, mert általában már csak akkor avatkozhatnak be, amikor késő. A családsegítő és szociális gondozónak nincs meghatalmazása arra, hogy közvetlen segítséget nyújtson, sőt rálátása sincs arra, vajon fizikailag is bántalmazza az anya a gyermekét vagy „csak” lelkileg.

Péter Katalin rendőr alezredes, a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság gyermek- és családvédelmi kiemelt előadója szerint, sokan felelősek egy ilyen helyzetben.

- A kiskorú veszélyeztetése nem feltétlenül a fizikai bántalmazás. Nem szabad megvárni, amíg a konfliktus tettlegességgé fajul, mert az már visszafordíthatatlan, vagy csak nehezen visszafordítható folyamatokat indít el a gyermekben. A törvény értelmében, aki egy fiatalkorú gondozására, felügyeletére köteles, s az ebből adódó kötelezettségeit súlyosan megszegi, a gyermek testi, lelki, értelmi, érzelmi fejlődését veszélyezteti, bűncselekményt követ el – szögezi le Péter Katalin kihangsúlyozván,hogy a gyermekek védelmét úgynevezett gyermekvédelmi jelzőrendszer látja el, melynek tagjai az önkormányzat illetékesei is, a jelzőrendszer irányításáért pedig a családsegítő szolgálat a felelős.

-Ez a jelzőrendszer olyan, mint egy lánc, mindenki a része, aki tud, vagy tudhat erről, vagy hasonló esetről. Jelentési kötelezettsége van. Ha netán tragédia történne, mindenki felelős lehet, aki tudott róla, de nem tette meg a szükséges lépéseket – szögezi le az alezredes.

- Úgy tudom, hogy a kérdéses kisfiú most már óvodába fog járni és akkor több esélyünk van arra, hogy még jobban ügyeljünk rá, mert ott a pedagógusnak alkalma lesz közvetlen kapcsolatot teremteni az gyermekkel, és talán az anyával is – mondja Köbli Miklós polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!