Hírek

2013.11.03. 14:19

Nem érdemes bűnözni Pápán

Pápa - Megerősített rendőri jelenléttel biztosítja a közrendet a belvárosban a Pápai Rendőrkapitányság. Az intézkedést lakossági észrevételek alapján rendelte el Szappan Csaba helyi rendőrkapitány.

Polgár Tibor

Nemrég viszonylag nagy visszhangot váltott ki a városban egy forgalmas közterületen történt bűncselekmény, amelyet a pápai rendőrök sikeresen és gyorsan felderítettek. _ Augusztus végén, a pápai buszpályaudvaron két felfegyverkezett, egymással ellenséges viszonyban lévő (büntetett előéletű tagokból álló – a szerk.) csoport fizikai erőszakba torkolló nézeteltérésbe keveredett egymással. Az ügyben garázdaság, valamint testi sértés miatt indult eljárás a kapitányságunkon. A bűncselekménnyel kapcsolatban két személyt őrizetbe vettünk és letartóztattunk. Erről a helyi média is beszámolt, azonban az eset gyors felderítése ellenére a város internetes hírportálján több névtelen hozzászólás jelent meg, amelyek erősen kritizálták a belváros közbiztonságát.


A belvárosban megerősített rendőri jelenléttel biztosítják a közbiztonságot (Fotó: Penovác Károly)

 

A lakossági észrevételek nyomán új stratégiát dolgozott ki a rendőrség a pápai városközpont közbiztonságának érdekében, ami szeptember elején lépett életbe - nyilatkozta a Naplónak Szappan Csaba. A rendőr alezredes kifejtette: az új stratégia értelmében a Fő tér mellett a környező utcákban – például a Fő utcán, a Kossuth utcán és a buszpályaudvaron – is fokozták a nyílt rendőri jelenlétet, továbbá több szolgálati órát töltenek a belvárosban a közterület-felügyelők, valamint a polgárőrök. A pápai rendőrkapitány rámutatott, a gyakoribb rendőri jelenlét elsősorban a megelőzést és az állampolgárok biztonságérzetének növelését szolgálja, de szükség esetén a beavatkozás is gyorsabban elvégezhető. Ezenkívül kiemelten ügyelnek a közlekedés rendjének betartására, a Fő térre történő engedély nélküli behajtásra.

Szappan Csaba kiemelte, a fokozott rendőri jelenléttel kapcsolatban kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptak. Mint mondta, az üzlettulajdonosok, a lakosság, illetve a turisták is elégedettek a rendőrség új stratégiájával.



- Ahol rendőri jelenlét van, ott többnyire nincs gond a közbiztonsággal. Viszont a rendőrkapitányságnak olykor változtatnia kell a fókuszpontokat, hiszen azok a személyek, akik hajlamosak a bűnözésre és szeretik az életüket nagy nyilvánosság előtt, a közterületeken élni, gyakran változtatják a kedvenc tartózkodási helyüket. Emellett pedig az egyéb városrészekről, illetve a teljes illetékességi területünkről, a pápai járásról sem szabad megfeledkeznünk - jegyezte meg a tapasztalt rendőri vezető. Szappan Csaba pápai rendőrkapitány a Napló kérdésére elmondta, a megerősített rendőri szolgálatot a továbbiakban is fenntartja a Pápai Rendőrkapitányság.

 


Szappan Csaba pápai rendőrkapitánytól megtudtuk, nemrég megtörtént a belvárosi közterületi térfigyelő kameráknak az ombudsmani nyilvántartásba vétele. Kihelyezték a kamerára figyelmeztető táblákat is, így közbiztonsági és bűnmegelőzési céllal megfigyelést, illetve képrögzítést lehet végezni a belvárosban. Mint ismert, a pápai városközpont térfigyelő kamerarendszerét már korábban kiépítették. A kamerarendszert az elmúlt napokban üzembe helyezték, és immár jogi akadályai sincsenek a felvételek készítésének. A kamerákkal rögzített felvételek az egyes jogsértések bizonyításához felhasználhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!