Hírek

2013.11.23. 18:16

Roma nemzetiségi napot rendeztek Berhidán

Berhida - A helyi cigányság jövőjét érintő kerekasztal-beszélgetés és kulturális műsor is szerepelt a szombati roma nemzetiségi nap programjai között Berhidán.

Szabó Péter Dániel

A Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományoknak megfelelően idén is megszervezte egész napos programját. Délelőtt a berhidai kultúrházban a helyi cigányság jövőjét érintő kérdések kerültek szóba a kerekasztal-beszélgetésen, ahol Pergő Margit polgármester mellett az oktatási intézmények vezetői mellett a rendőrség és a polgárőrség képviselői is ott voltak.

Az alapfokú oktatás további fejlesztésében és a közfoglalkoztatás, a felnőttképzés kibővítésében egyetértettek a felek. Előbbihez hozzájárulhat a közelmúltban az Ady Endre Általános Iskola épületében indult, hátrányos helyzetű diákok képzésével, felzárkóztatásával foglalkozó May Lasho Trajo Tanoda, míg a közmunka és a felnőtt lakosság szakmához jutását célzó képzések területén eddig is élen járt a település.   Elhangzott az is, hogy a közbiztonság további növelése érdekében partneri viszony kialakítására van szükség a rendőrség, a polgárőrség és a roma nemzetiségi önkormányzat között.

Délután a Petőfi Művelődési Házban kulturális programokkal várták az érdeklődőket. Előbb Babai János, a Berhidai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Cseh Tamás jegyző beszélt a nemzetiségi kultúra megőrzésének fontosságáról. Ezt követően a Süni Óvoda, az Ady iskola, az Alapfokú Művészeti Iskola és a May Lasho Trajo Tanoda diákjai is nagy sikerű műsort adtak, de Gáspár Győző, azaz Győzike produkciójának tapsolhattak a színháztermet megtöltő berhidaiak. A roma nemzetiségi nap zenés vacsorával zárult a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!