Hírek

2013.11.08. 11:54

Sebességmérők mindenhol

Veszprém - Fokozott ellenőrzésre készülhetnek a gépkocsival közlekedők a megyében és az ország frekventáltabb közútjain decemberig, a lavina elnevezésű akció célja a közlekedési morál javítása.

Halmos György

A megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta,  hogy a tapasztalatok szerint a megengedett sebességre vonatkozó szabályokat sokan nem tartják be, emiatt az elmúlt évek kedvező baleseti adatival szemben idén országosan negatív tendencia érezhető a statisztikában.

- Az eddig folyamatosan javulói adatok nem mutatnak további csökkenést, sőt egyes területeken bizonyos emelkedés tapasztalható – mondta Reiter Barnabás alezredes. Hozzátette: éppen ezért, vagyis a sebességtúllépések visszaszorítása érdekében az ORFK elrendelte a Lavina sebességmérő akciót decemberig.

Ennek a lényege, hogy a rendőrség a sebességmérőket egy-egy útszakaszra koncentrálja, a megyében főleg a 8-as, a 71-es és 82-es, illetve más forgalmasabb útszakaszok érintettek. Az akció egyszerre több megyét is érinthet, a legutóbb például a 8-as főúton Körmendtől Székesfehérvárig telepítettek sebességmérőket 15-20 kilométerenként.

- Három főkapitányság a környező megyéktől megerősítő erőket is kapott az akció végrehajtásához. Ezzel azt kívánjuk elérni, hogy a sofőrök ne csak a sebességmérők közelében tartsák be a megengedett sebességhatárt, hanem azokon túlhaladva is, ugyanis az a tapasztalat, ahogy elhagyják az ellenőrző pontot, ismét gyorsítanak. Az alezredestől megtudtuk, hogy az akció során alkalmaznak telepített és mozgó mérőket is, sőt Veszprém megyében menet közbeni sebességmérésre is lehetőség van, ezek egy része online kapcsolatban áll a központi adatbázissal, vagyis azonnal közvetíti az adatokat.

A gyorshajtók ugyanazokra a szankciókra számíthatnak a Lavina akció során, mint más ellenőrzések ideje alatt; a sebességtúllépés mértékével arányosan szabálysértési eljárás indíthatnak velük szemben, vagy közigazgatási bírság számíthatnak.

A lavina akció egyébként nem új keletű ellenőrzési módszer, idén, sőt a korábbi években is volt erre  gyakorlat, ugyanakkor a korábbiakkal szemben az a különbség, hogy nagyobb útszakaszon és több sebességmérőt tudnak egy időben alkalmazni.

A balesetek több mint a felénél szerepel a gyorshajtás mint tényező.

Idén októberben ötvenhárom személyi sérüléssel végződő közúti közlekedési baleset történt Veszprém megye közútjain, ezekből tizenkilencet okozott gyorshajtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!