Hírek

2013.12.19. 17:00

Esély nyílik a megállapodásra

A kormány módosította a csődeljárás alatt álló Pápai Hús 1913 Kft. részére korábban nyújtott Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelek feltételeit, ami lehetővé teszi, hogy a nem zálogjoggal biztosított hitelezők is pénzhez jussanak, így a csődegyezség is eredménnyel zárulhat.

Tremmer Tamás

A Napló már többször foglalkozott Pápai Hús (PH) 1913 Kft. megrendült anyagi helyzetével. A társaság július elején kért csődvédelmet, miután hónapok óta nem tudta kifizetni különböző beszállítóit. A vállalat szeptemberben tartotta első csődegyezségi tárgyalását a hitelezőkkel, beszállítókkal, de az egyezség elmaradt. A következő egyeztetésre a napokban sor kerülhet. A megállapodás sikere azon múlik, kapnak-e pénzt a beszállítók. Ma úgy tűnik, igen, köszönhetően egy kedden nyilvánosságra került kormányhatározatnak.

Dr. Áldozó Tamás, a Pápai Hús 1913. Kft-ben többségi tulajdonos Pápa város polgármestere a Naplónak elmondta, a kormányhatározat értelmében az MFB a csődeljárás sikeressége érdekében felajánlott vagyon (a húsüzemhez közvetlenül kapcsolódó ingatlanok és gépek, berendezések, márkanevek) értékesítéséből befolyó vételár vonatkozásában eltekint a hitel előtörlesztési kötelezettségétől; a befolyó vételár 35 százalékát, de legalább 1291 millió forintot a nem biztosított hitelezők, a vételár 48 százalékát, de legalább 1775 millió forintot a biztosított hitelező követelésének részbeni kielégítésére kell felhasználni. Emellett gondoskodnak a Pápai Szeletelt és Darabolt Hústermékeket Csomagoló (PSzDHCs) Kft.-nek a csődeljárás alatt álló PH 1913. Kft. és a szintén csődeljárás alatt álló Pápa-Ser Kft. felé fennálló kötelezettségei megszüntetéséről.

Ugyanakkor a kormány döntött a PSzDHCs részére nyújtandó, legfeljebb 3667 millió forint összegű, 15 éves futamidejű MFB hitelről is. A társaság ebből az összegből megvásárolja a csődeljárás alatt álló PH 1913. Kft. központi telephelyét, így őrizve meg a húsipar foglalkoztatási képességét, biztosítva a több mint száz éves húsipari tevékenység fennmaradását. A kormánydöntésnek köszönhetően a beszállítók pénzhez juthatnak, ami lehetővé teheti, hogy a következő csődegyezség eredménnyel záruljon, hangsúlyozta a polgármester.

Az élőállat beszállítók a de minimis keretből már pénzhez jutottak. Méltányos lenne részükről, ha már ennek az összegnek a mértékével csökkentett összegre tartanának igényt a csődegyezség során, így a többi hitelezői igény kielégítésére magasabb összeg állna a rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!