Hírek

2013.12.30. 17:30

Milyen volt az idei év és mit vár a következőtől?

Komoly kihívásokkal kellett megküzdeni 2013-ban az élet minden területén, de már látszanak a fellendülés jelei szűrhető le körkérdésünk résztvevőinek válaszaiból.

Munkatársainktól

Fonyódi Levente, a Valeo veszprémi gyárának ügyvezető igazgatója:

- 2013. az alapozás éve volt nálunk, 2014-ben folytatjuk az expanziót. Ennek látható jele a már elkezdett csarnokbővítés. Ide új technológiákat, berendezéseket telepítünk, a gépek már az új év elején érkeznek a gyárba. Emellett folytatjuk a kutatási-fejlesztési területek bővítését is. Ezeknek a céloknak megfelelni, a terveket teljesíteni, a már meglévő stabil, jól képzett csapattal, illetve a felvenni szándékozott új kollégákkal lehet.

Dr. Freund Tamás neurobiológus, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének igazgatója:

- Egész évben egy Nemzeti Agykutatási Program felépítésén dolgoztam, ami végül sikerült, a kormány 12 milliárd forintot különített el erre a programra az Innovációs Alapból a következő négy évre. Ez óriási lehetőséget jelent a hazai agykutatás számára. A vezetésem alatt álló kutatóintézet is igen nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt évben, pályázatok útján több, modern műszerekkel felszerelt központi laboratóriumot állítottunk fel. Az év vége pedig különösen jól sikerült, hiszen a magyar tudomány kategóriában Prima Primissima díjat kaptam.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora:

- Csak látszólag ellentmondás, hogy sohasem voltak ilyen nehéz körülmények mint 2013-ban, ugyanakkor a Pannon Egyetemnek sohasem voltak ilyen lehetőségei mint most. A képzési normatív támogatás korábban a teljes költségvetést fedezte, ez mára egyharmadra esett vissza. Ugyanakkor a versenyképességet garantáló projektjeink nemcsak pótolják a kiesést, hanem Magyarországon egyedülálló módon fejlesztésre is lehetőséget adnak. Így a Pannon Egyetem nemzetközi értelemben is minőségi pályára állt.

Jásdi István csopaki borász:

- 2013. jó évjárat volt, izgalmas, szép boraink születtek. Az előző években megkezdett beruházásaink, mint például a borterasz, vagy a vinotéka, beváltották reményeiket, kifejezetten népszerűek, mindezekkel meg lehet alapozni a következő évek forgalmát.

Kéri Kitty, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, a balatonfüredi Kisfaludy Színház igazgatója:

- Élményekben gazdag, szakmailag meghatározó volt a 2013-as év. Kiemelném az Agónia című előadást, ami fontos állomása pályámnak. Balatonfüreden több előadást szerveztünk. Szerencsés vagyok, hogy itt élhetek a családommal, ugyanakkor időnként jó utazni. Nyáron eljutottam Moszkvába, a Pillangók című film premierjén vettem részt. Szerepet kaptam a Kossuth kifli című filmben. A nehéz feladatok után adunk egy fricskát az évnek és vidáman búcsúztatjuk Füreden, Mark Twain Ádám és Éva napjóját adjuk elő Szalma Tamással.

Dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott:

- Visszagondolva arra, honnan kellett elindulnunk 2010-ben, 2013-ban további jó néhány feladatot sikerült megoldanunk. Az Országgyűlés ebben az évben 253 törvényt fogadott el, tíz százalékkal többet, mint tavaly. Az idei eredmények között említhetjük többek között például a pedagógus béremelést, a kormány családbarát intézkedéseit, a 3000 bölcsődei férőhely kialakítását. Az ország kikerült a túlzott deficit eljárás alól, az infláció az utóbbi évtizedekben nem volt ilyen alacsony, nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta az uniós átlag alatti. A megyében kialakult a tíz járás, elkezdték munkájukat a járási hivatalok, megkezdtük további kormányablakok kialakítását. Jelentős gazdaságfejlesztési pénzek kerültek a megyébe. Több mint 7 milliárd forint jutott a kistelepüléseket összekötő utak fejlesztésére, a téli közfoglalkoztatásban több mint 6000 ember vesz részt a megyében.

Kovács József, a Pápai Asztalos Kft. ügyvezető igazgatója:

- Az egész évet munkával töltöttem, tavaly karácsonykor szinte már az egész éves kapacitásunk le volt kötve. Ennek megfelelően többlet árbevételt sikerült elérni főleg az exportpiacokon. Bútoripar területén Volkswagen-Audi beszállítók lettünk, Győrben az egyik új épület teljes bútorzatát mi adtuk. 2014-ben hasonlóan eredményes évet várunk. Elnyertük a Parlament alsóházi üléstermének átalakítási munkálatait, amire az Országgyűlés létszámának csökkentése miatt van szükség, de a stadionrekonstrukciós programban is számítanak ránk.

Nagy László, az MKB-MVM Veszprém KC magyar válogatott kézilabdázója:

- Eredményes volt ez az év. A veszprémi csapattal azon vagyunk, hogy megvalósítsuk nagy álmunkat, a Bajnokok Ligája négyesdöntőjébe jutást. Ősszel a szegedi kisiklástól eltekintve jól teljesítettünk, de a folytatásban még ennél is többre lesz szükségünk. A hazai célokat tavasszal maximálisan hoztuk, hiszen megnyertük a bajnokságot és a Magyar Kupát is, a BL-áttörés akkor sajnos még nem sikerült. Sajnos őszi sérülésem még mindig nem jött rendbe teljesen, de bízom benne, hogy már nem fog sokáig akadályozni a játékban.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke:

- Kiegyensúlyozott évet zártunk, a megye jól teljesített. A fejlődés éve volt az idei a megye bíróságainak életében: létszámbővülés, informatikai fejlesztés, a munkakörülmények javulása. Idén három bírói kinevezés történt, és jelenleg is három bírói kinevezés pályáztatása van folyamatban. Az ítélkezés hatékonysága és színvonala mindezek alapján javulhat. Célunk a két éven túli ügyek radikális lecsökkentése. Megújul továbbá a Tapolcai Járásbíróság, és új helyre költözik a Veszprémi Törvényszék irattára, 2014 a további fejlődés és építkezés éve lesz.

Ottó Csaba, a Man at Work Kft. ügyvezető igazgatója:

- Folyamatos a fejlődés, ennek hála 2013-ban is jó évet zár a társaság. Az Észak-Dunántúlon megtartottuk a piaci pozíciónkat. Eddig nyolc irodánk volt, az idén megnyitottuk a kilencediket, ezúttal a fővárosban. Úgy tapasztaltuk, hogy a gazdaság picit erősödik, reméljük, ez a folyamat nem szakad meg, s akkor bizakodással tekinthetünk a jövő év elé. Azon leszünk, hogy tartani tudjuk a tőlünk megszokott minőséget, azt, amiért a Super Brands díjat is kiérdemeltük. Bízom benne, hogy mind a kollégáim, mind a partnercégek és a kölcsönzött munkaerő egyaránt megtalálják számításaikat 2014-ben.

Dr. Vörös Ibolya főorvos, a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő igazgatója:

- Sok jó és sok rossz is történt velünk az elmúlt évben, de a mérleg a jó oldalára billen. Új beruházást indíthattunk el, fejlődött a kórház, ez mind a színvonalas betegellátást szolgálta. Túl vagyunk egy nagy intézményi átalakuláson is. Intézményvezetőként örülhetek, mert a következő év jó dolgokat tartogat számunkra. Új épületszárnnyal bővül a pápai kórház, korszerűsödik az ellátás, a betegelhelyezés, és megújul a műszerpark is. A kihívás az, hogy miként lehet a terület lakosságát a lehető legjobban ellátni. Családias légkörben dolgozunk, és éppen a kis kórház mivoltunkból adódó lehetőségek azok, amik átsegítenek bennünket a nehézségeken. Magánemberként azt várom 2014-től, hogy találjam meg azt az egyensúlyt, ami a mindennapi munkámban és a családom, férjem, szeretteim körében eltöltött időt illetően kívánatos lenne.









Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!