Hírek

2013.12.05. 19:15

Karácsonykor mélyebben nyúlunk a pénztárcánkba

Még nincs ugyan roham, de már elkezdődött a karácsonyi ajándékvásárlás. A kereskedők nem panaszkodnak, szebb forgalomra számítanak, mint tavaly.

Tremmer Tamás

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint idén októberben az első gyorsbecslés szerint 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Vélhető, hogy az ünnepek közeledtével a vásárlókedv még tovább növekszik. Szerencsére ezt tapasztalják a megyében dolgozó kiskereskedők is.

– Azt látom, hogy decemberben jellemzően többet költenek az emberek, mint az év során az egyéb hónapokban – mondta Polyák Sándor élelmiszer-kereskedő. Reméli, e téren az idei év sem lesz kivétel, sőt, talán picit jobb lesz, mint a tavalyi.

Kifejtette, karácsony előtt több húsfélét vásárolnak az emberek, illetve a drágább árfekvésű, magasabb minőségű portékát is megengedik maguknak. Az ajándékozás miatt ilyenkor megengedik maguknak a jobb és drágább kávét, a márkásabb bort, és az édességből sem a kommerszet keresik.

Az utóbbi napokban már egyre többen vásároltak Veszprémben is. Közben egy forró tea is jólesik (Fotó: Penovác Károly)

Polyák Sándor szerint túl derűlátónak azért nem szabad lenni. Lehet, hogy a makrogazdasági adatok már javuló tendenciát, a hazai kiskereskedelem élénkülését mutatják, de még mindig nagyon kevés a családoknál a pénz, amit költésre tudnak fordítani. Ugyanakkor az is jellemző, hogy az ünnepek előtti élénk forgalom az ünnepek után a mélypontra zuhan.

Kedvező kilátásokkal néz az ünnepek elé az Euronics áruházláncot működtető Vöröskő Kft., a megyében található hét boltjukban folyamatosan nő a vásárlók száma. Dobos Kata marketingigazgatónak az a véleménye, hogy karácsony előtt a műszaki szektor mindig lendületbe jön. A saját üzlethálózatukban az 5–10 százalékos forgalombővülést sem tartotta elképzelhetetlennek, ami a körülményekhez képest nagyon jó teljesítmény.

Kérdésünkre elmondta, a slágertermékek között továbbra is ott szerepel a tablet, az okostelefon, illetve az okostévé (smart tv). De az ünnepek előtt élénkebb az érdeklődés a konyhai kisgépek, illetve a szépségápolási berendezések iránt is.

Ötödik éve dolgozik a veszprémi karácsonyi vásárban alkalmazottként Vogel Tímea, a pavilonban ajándéktárgyakat kínálnak.

– Idén szerencsére egy héttel korábban nyílt a karácsonyi vásár. Az emberek későn ébredtek, pár napunk nyugisabban telt, de aztán végre megérkeztek a vásárlók is. Érezhetően egyre nagyobb a forgalmunk. Mivel évek óta itt vagyunk, sokan keresnek bennünket - mondja.

Tímea hozzátette, hétközben egy órával tovább tartanak nyitva az árusok, amit jól fogadtak az emberek. Hétvégén programok is vannak, ezek iránt szintén van érdeklődés. Ez az árusoknak ugyancsak segít, hiszen megtelik a belváros, ezért aztán pénteken és szombaton estig tartanak nyitva.

 

Kamondi Tímea: – Már elkezdtem a karácsonyi ajándékok megvásárlását. Évről évre nehezebb kitalálni, kinek mit vegyek. Azért tértem be a vásárba, hogy körülnézzek. A családnak értékesebb ajándékokkal, a barátoknak apróságokkal készülök. Az biztos, hogy az ünnephez köthető meglepetések lesznek.

Szabó Jenő: – Én szintén szeretném elkezdeni a vásárlást, igaz, egyelőre még az ötleteket is keresem. Most is azért nézelődöm a vásárban, hátha eszembe jut valami jó ajándéknak való. Tíz embernek kell ajándékról gondoskodnom. Valami személyes aprósággal próbálom meglepni a szeretteimet.

Singler Erzsébet: – A rendeléseket már megkaptam, mi kell karácsonyra. De én úgy vagyok vele, hogy inkább pénzt adok a gyerekeknek is. Előfordult, hogy boldogan vásároltam nekik valamilyen ruhaneműt, aminek nem örültek, így én is szomorú lettem. A pénzből meg azt vesznek, ami kell nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!