Hírek

2014.01.31. 07:44

Buszok, kamionok akadtak el, sok a végtagtörés Veszprém megyében

Buszok, kamionok akadtak el a csúszós, jeges úton péntek reggel Veszprém megyében, sokan elesnek, végtagjaikat törik a járdákon.

Kovács Erika

Az országos hóhelyzetről itt olvashat bővebben

18:22 Péntek délutánig összesen hat esetben volt szükség a Veszprém megyei tűzoltók munkájára. Szolgainé Soós Gabriella tűzoltó őrnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (VMKI) hivatalvezetője a Napló kérdésére elmondta, mindegyik esetben műszaki mentésben, árokba csúszott járművek kihúzásánál kérték a lánglovagok segítségét, akiknek egy alkalommal a Fejér megyei Jenőn is akadt ilyen jellegű speciális feladatuk.

Az előttünk álló hétvégével kapcsolatban a hivatalvezető elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat havazást, illetve ónos esőt jósló előrejelzéseit és riasztásait figyelembe véve a VMKI operatív törzse készenlétben van, s ha szükséges, azonnal meg tudják kezdeni az intézkedéseket. Elkészült a vészhelyzeti forgatókönyv is a megye egész területére. A tűzoltók állandó készenlétben vannak, hogy szükség esetén mozgósítható legyen a teljes állomány.

11:22 Kéz-, és lábtörések a jeges úfton

Nagyon sok eleséshez riasztották a mentőket pénteken hajnal óta, főként idős emberek esnek el a jeges úton, járdán otthonaikban és a közterületeken. A katasztrófavédelemnek sok dolga volt.

Az esetek többsége végtagtöréssel végződött – tudtuk meg a menőszolgálattól. Eddig Ajkán, Veszprémben történtek főként ilyen esetek, jelenleg Küngösre mentek a mentők idős emberhez. Balesethez eddig nem riasztották a mentőket Veszprém megyében.

08:58 Busz és kamion ütközött Küngös határában

A 7207-es úton Küngös határában busz és kamion csúszott össze, a forgalmat átterelik a 710-esre.

08:22 Fokozott óvatosságot követel az ónos eső!

Gyenge ónos eső veszélye miatt első fokú (citrom) riasztást adott ki csütörtök délután az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszprém megye egész területére. A rendkívüli időjárás miatt az éjszakai órákban 3 közúti balesethez vonultak ki a tűzoltók. Buszok és egy kisteherautó akadt el, illetve csúszott árokba, szerencsére személyi sérülés nem történt a baleseteknél. A Dunántúlon és a középső országrészben pénteken is várható kisebb mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék. Ónos eső, fagyott eső, havazás és eső egyaránt előfordulhat. Az utak síkosság-, és csúszásmentesítéséről a közútkezelő 32 gépjárművel folyamatosan gondoskodik. Azonban a járdák tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása az ő feladata. Mindenki számára könnyen elérhető csúszásmentesítő anyagok a fűrészpor, mulcs, homok, fahamu, faforgács vagy a gránitkőzúzalék.

07:53 Buszok, kamionok akadtak el Veszprém megyében

Bőven kellett műszaki mentést végezni a katasztrófavédelemnek – közölte a szóvivő. Hajnali 4 óra 40 perckor egy kenyérszállító és egy autóbusz akadt el egy emelkedőn, a katasztrófavédők segítettek nekik visszaállni a forgalomba. Balatonfürednél a hajóállomásnál szintén autóbusz akadt el, neki a közútkezelő segített egy szóró autóval. Balatonfőkajáron a 710-es út elágazójánál autóbusz és sószóró jármű csúszott árokba, nekik szintén a katasztrófavédelem segített tovább haladni. Személyi sérülés szerencsére nem történt egyik esetben sem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!