Hírek

2014.01.27. 18:05

Életveszélyes a hideg idő

Az utóbbi napokban tapasztalt rendkívüli hideg időjárás miatt több hajléktalan kereste fel az ellátóintézményeket. Továbbra is akadnak azonban olyanok, akik a zord időben sem az átmeneti szállón töltik az éjszakát.

Munkatársainktól

Fokozottan figyelik a közterületeket az utcai szolgálat munkatársai Veszprémben. A városban élő 260–280 hajléktalan nagyjából harmada nem tér be az ellátóhelyekre: összesen 191 férőhely van, az utóbbi napokban 165–170-en töltötték az éjszakát az intéz- ményegységeinkben, mondta Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Házának vezetője. A teajáratok hetente háromszor a város tíz pontján osztanak ételt és teát a hajléktalanoknak.

A teajáratok segítségével Veszprémben majdnem mindenkit elérnek azok közül, akik az intézményi ellátásra nem tartanak igényt, emellett mindennap este hat és tíz óra között közlekedik az úgynevezett krízisjárat is: a szociális munkások azokat a helyeket keresik fel, ahol hajléktalanok tartózkodhatnak.

A teajárat ételt és meleg teát visz a rászorulóknak. Balról Dékmár Szabolcs és Majbó Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, valamint Ávár Tibor, aki köszönettel fogadta az ellátást (Fotó: Penovác Károly)

– Akik több éve az utcán élnek, nehezen tudnak alkalmazkodni a közösségi léthez, márpedig a szállásokon többnyire 4–8 fős szobákban jut hely. Általában ez a legfőbb oka, ha valaki nem akar részt venni az ellátásban – állítja Szaller Péter.

A Verga Zrt. tíz köbméter tűzifát adományozott a Befogadás Házának, amelyet a komfort nélküli kunyhókban, bungalókban élőkhöz juttatnak el. A készenléti szolgálaton lakossági bejelentéseket várnak: a regionális diszpécserszolgálat a 34-511-028, míg a veszprémi utcai szolgálat a 30-237-66-95 számon érhető el.

Várpalotán és környékén a hajléktalanok ellátását négy szolgáltatási formában a Magyar Vöröskereszt Várpalota Térségi Összevont Szociális Intézménye végzi. Baráth Gábor, a vöröskereszt megyei igazgatója kérdésünkre elmondta, a hideg időben 110 százalékos kihasználtsággal működő átmeneti szállóban a 64 férőhely mellett pótágyakat is el szoktak helyezni a munkatársak, ahogy az alapesetben 20 fő elhelyezését biztosító éjjeli menedékhelyen is. A nappali melegedőben mosási és tisztálkodási lehetőséget is kínálnak a nehéz sorsúaknak. Ide azok az emberek is be szoktak jönni, akik az éjszakákat a szabad ég alatt töltik. Őket egyébként a 24 órás ügyeletben lévő utcai szolgálat is rendszeresen látogatja. Forró teát, élelmiszert, takarót és a hegymászók által használt kihűlés elleni fóliát is adnak azoknak, akik nem akarnak élni az intézmény kínálta éjszakai elhelyezéssel.

A mostani hidegben a veszprémi nappali melegedőben is többen fordulnak meg. Elöl balról jobbra Alapi Gábor, Dóra István és Károlyi Zsolt. Itt kulturált körülmények között tölthetik el az időt (Fotó: Penovác Károly)

Pápán 1993 óta működik a hajléktalanok átmeneti szállása, a Gondozási Központ pedig 2006 óta krízisszállót is üzemeltet a téli időszakban. – Kisvárosi szinten szerencsére régóta nagyon szolidnak mondható Pápán a hajléktalanok száma, ami kétségkívül a város jól működő szociális ellátórendszerének köszönhető – fogalmazott Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője.

A városban működő átmeneti szállás húszszemélyes, itt szinte állandóan telt ház van. Emellett november elsejétől április utolsó napjáig egy hat személyt befogadni képes időszakos krízisszálló is a fedél nélküli emberek rendelkezésére áll. A krízisszálló legfőbb célja a köztéri fagyhalál megelőzése, és ha a helyzet úgy kívánja, a befogadóképessége – az átmeneti hajléktalanszállóhoz hasonlóan – pótágyakkal is bővíthető.

– Mindenki számára találunk elhelyezési lehetőséget, Pápán senki nem marad az utcán – hangsúlyozta kérdésünkre a Gondozási Központ vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!