Hírek

2014.01.24. 08:44

Havazás - Elakadt kamionok Veszprém megyében

Pénteken Veszprém megyében is leesett az első hó, ami néhol fennakadást okozott. Szombatra csak a hófúvás miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Munkatársainktól

19:10 Nagyvázsonyban pénteken este hét órakor mérsékelten esett a hó. Az utcákban a délután folyamán néhány centiméteres réteg alakult ki. A Tapolca-veszprémi útról a falu közepébe felvezető utat a buszmegállóig lesózták, így annak a közepe inkább nedves, a széle hókásás. A zánkai elágazó közepét nem tisztították, ott egyre vastagabb a letaposodott hó, a jegesedés miatt az autók itt könnyen megcsúsznak.

A zánkai út elágazója Nagyvázsony közepén (Fotó: Győrffy Árpád)

 

18:28 Elakadt kamionok

Zirc és Nagyesztergár között egy nyerges vontató gépjármű elakadt a havas, jeges úton, és félig az árokba csúszott. A helyszínre zirci önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a gépjárművet félrevontatták. A műszaki mentés idejére teljes útzár volt érvényben.

Devecser és Noszlop között szintén egy nyerges vontató csúszott árokba. Személyi sérülés nem történt. A műszaki mentés jelenleg is folyamatban van, teljes útzár van érvényben.

16:55 - Hóhelyzet Pápán

Változatlanul szállingózik a hó a városban és környékén, a a lehulló csapadék a háztetőkön ugyan megmarad, de az utakon, járdákon nem okoz fennakadást a helyi közlekedésben. A távolsági buszok is indulnak és érkeznek a város autóbusz pályaudvarára. Ennek ellenére a városgondnokság szakemberi felkészültek az esetleg a későbbiekben kialakuló helyzetre: a frekventált helyeken (járdák, lépcsők, buszmegállók környékén) töltve, készenlétben állnak a síkosságmentesítő anyagokat tartalmazó tartályok, a telephelyen beüzemelték a munkagépeket, és folyamatosan figyelemmel kísérik a hőmérsékletet és a lehulló hó mennyiségét. Mindezt azért, hogy amennyiben szükséges, azonnal beavatkozzanak. A hőmérséklet egyre csökken, így elképzelhető, hogy az olvadó hó éjszaka ráfagy a járdákra és utakra, ezért a szakemberek óvatosságra intik a közlekedőket.

Pápa sétáló utcája, a Kossuth utca egyelőre még hómentesen (Fotó: Nagy Imre)

 

16:32 Ajkán délután feltámadt a szél, de nem okoz hófúvást. Az utakon már megmarad a hó, latyakosak az utak, egy centisméteres a hó, folyamatosan esik. A közlekedésben nem okoz fennakadást, folyamatosan tisztítják, szórják az utakat, járdákat.

16:15 Elakadt egy tehergépkocsi a Nosztorin

Délután érkezett a jelzés, hogy egy tehergépkocsi Csopak felé, a Nosztori emelkedőn a havas úton elakadt. Balatonfüredi önkormányzati tűzoltók a tehergépjárművet az emelkedő tetejére felvontatták. Személyi sérülés nem törént.

14:40 - Veszprém Jeruzsálemhegy városrészében délelőtt kezdett szállingózni a hó, majd déltől nagyobb pelyhekben kezdett hullani. Az utakon még elolvad, ám a házakon és autókon néhány centiméteres rétegben áll már.

Fotó: Szabó Péter Dániel

14:30 A sümegi helyzetről

Sümegen reggel óta esik a hó. A tél a közlekedésben nem okoz fennakadást, mivel a hó olvad. A város útjain zavartalan a közlekedés. Az udvarokat, parkokat 3-4 centiméteres hótakaró borítja. A Közszolgáltató Kft. ügyvezetőjétől, Viola Norberttől megtudtuk, a városi cég munkatársai sózzák az utakat, valamint hóügyeletet tartanak.

Sümegi kilátás (Fotó: Tisler Anna)

14:15 Balesetek a hóban

Veszprém, Zirc - Több baleset is történt megyénkben a frissen esett hóban. Két személygépkocsi ütközött Zircen, pénteken 12 óra 28 perckor. A balesethez a zirci önkormányzati tűzoltók vonultak, akik a gépjárművek áramtalanítását elvégezték. A balesetben egy könnyebb sérültet a mentőszolgálat a helyszínen ellátott.

Veszprém irányából Felsőörs felé haladt egy személygépkocsi 12 óra 49 perckor, amely valószínűleg a sebesség helytelen megválasztása miatt felborult, Szabadságpuszta határában. A jármű vezetőjét könnyebb sérüléssel szállították kórházba – tudtuk meg a megyei rendőrségtől és a mentőszolgálat ügyeletén.

14:08Ajkán a déli órákban már enyhén szállingózott a hó, de az utakon nem maradt meg, fennakadást sehol nem okozott a közlekedésben.

13:56 - Jó két órája szállingózik a hó Pápán és környékén, de a lehulló csapadék azonnal el is olvad, így nem okoz fennakadást a közlekedésben. Ennek ellenére a városgondnokság szakemberi felkészültek az esetleg a későbbiekben kialakuló helyzetre: a frekventált helyeken (járdák, lépcsők, buszmegállók környékén) töltve, készenlétben állnak a síkosságmentesítő anyagokat tartalmazó tartályok, a telephelyen beüzemelték a munkagépeket, és folyamatosan figyelemmel kísérik a hőmérsékletet és a lehulló hó mennyiségét. Mindezt azért, hogy amennyiben szükséges, azonnal beavatkozzanak.

12:44 - Nagyvázsonyban a déli órákra a házak tetején és a hidegebb felületeken néhány centiméter vastag hóréteg alakult ki. Az utak inkább csak nedvesek, csak néhol látszik egybefüggő hóréteg rajtuk. A havazás kicsit erősödött közben.

A Zánka felé vezető úton még elolvad az egyre erősebben szállingózó hó (Fotó: Győrffy Árpád)

11:50 - A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye: január 24-én Veszprém megye területére elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

A katasztrófavédelem két mindenkit, mielőtt útnak indulna, tájékozódjon az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak útnak.

Fontos, hogy az időjárási körülményeknek megfelelően válasszák meg a vezetési stílust és a haladási sebességet, továbbá téli gumi használata elengedhetetlen. Abban az esetben, ha hosszabb útra indulnak, minden esetben gondoskodjanak ivóvízről, ennivalóról takarókról, meleg öltözetről, feltöltött mobiltelefonnal, térképpel vagy GPS-szel, illetve működőképes fényszórókkal. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani.

Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére

11.20 - A péntek reggeli óráktól kezdve szórványosan esni kezdett a hó megyénkben, majd kora délelőttre már az egész megyére a havazás volt a jellemző, amelynek az intenzitása területenként eltérő. Nagyobb mérvű havazást pénteken 11 órakor csak Tapolca térségében észleltek, tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

A meteorológiai szolgálat megyénkre sárga riasztást adott ki, de előrejelzése szerint főleg Tapolca és Sümeg környékén várható nagyobb hómennyiség, illetve akár hófúvás is.

A közútkezelőnél 30 gép áll hadrendben, amiből többel folyamatosan dolgoznak. Ahogy az időjárási helyzet megkívánja, úgy állnak munkába a többivel is.

10:40 - Balatonfűzfőn enyhe hószállingózás jellemző, a szél sem fúj, az égi áldás egyelőre nem marad meg az aszfalton. Az utak nedvesek, ennélfogva csúszósak lehetnek, mindez óvatos közlekedést kíván az autósoktól és a gyalogosoktól egyaránt.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

9:30 - Ajka környékén szárazak az utak, kora délelőttig nem esett csapadék. Borult az ég, hűvös van.

Nagyvázsonyban pénteken délelőtt kilenc órakor kezdett szállingózni a hó. A hőmérséklet fagypont alatt van, így várhatóan meg is marad, ha lesz belőle több.

Útinform jelentés 12:20-kor

A Dunántúlon szinte mindenhol esik a hó. Intenzív a havazás Zalaegerszeg, Kaposvár és Szentlőrinc környékén. Győr-Moson-Sopron és Fejér megyében szállingózik a hó. Fertőszentmiklós, illetve Pécs térségéből havas esőt jelentettek. A Dunától keletre Bajánál havazásra, Kiskunhalas környezetében hószállingózásra kell számítani. Részletek itt

Időjárási előrejelzés péntekre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya, Somogy és Zala megyében a havazás és a hófúvás miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több hó hullhat, s a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Egy napon belül 10 centimétert meghaladó hó hullhat még Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Vas és Veszprém megyében. Részletek itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!