Hírek

2014.01.20. 17:55

Kötelező iskolai szolgálat a közösségért

Veszprém - Az iskolai közösségi szolgálat előnyeiről, lehetőségeiről hallhattak az érdeklődő pedagógusok és civil szervezetek képviselői egy hétfői fórumon a megyeszékhelyen.

Szabó Péter Dániel

- A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges - mondta el Gourmandia étteremben tartott workshop előadója, Domokos Tamás.

Domokos Tamás elmondta, a pályaválasztást is segítheti a szolgálat (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Veszprém Megyei Civil Információs Centrum és a veszprémi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda közös szervezésében megrendezett fórumra a megye szinte minden pontjáról érkeztek érdeklődő szakemberek. Az Echo Innovációs Műhely módszertani igazgatója előadásában leszögezte, mivel kötelező tevékenységről szól, ezért az iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) nem lehet önkéntesnek nevezni, ugyanakkor kiváló fogadók lehetnek az önkénteseket is foglalkoztató civil és nonprofit szervezetek, intézmények. Emellett gyakorlati tudást adó, s a pályaorientációt segítő, hasznos tevékenység lehet az IKSZ.

Domokos Tamás elmondta, a legideálisabb az, ha a tanulók számára a középiskolák lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket. Ehhez partnerintézményekre és -szervezetekre van szükség. A rendszer bevezetése komoly együttműködést igényel az önkormányzat, az állami és civil szolgáltatók, valamint az iskolák között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!