Hírek

2014.01.23. 07:52

Sikeresen gyakorlatoztak a C-17-esek

Sikeres légi teherdobási gyakorlatot hajtott végre szerdán délelőtt Veszprém közelében a pápai Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezred (HAW).

Szabó Péter Dániel

Ez volt az első alkalom, amikor az MH Pápa Bázisrepülőtéren települt nemzetközi repülőezred palettázott rakomány ejtőernyővel történő ledobását gyakorolta Magyarországon. A három C-17 repülőgépet számláló flotta több mint 12 ezer repült órát teljesített az ezred 2009-ben történt aktiválása óta. A gépek támogattak többek között a NATO égisze alatt működő ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) műveleteket Afganisztánban, valamint ENSZ műveleteket Maliban, de részt vettek segélyszállítmányok célba juttatásában is például a földrengés sújtotta Haitire és az árvízkárokat szenvedett Pakisztánba.

Fotó: Pintér László/MH BHK

A légi teherdobás az egyik fontos képessége a C-17-es repülőgépnek. Lehetővé teszi, hogy leszállás nélkül, különféle ejtőernyős rendszerek segítségével rakományt vagy katonákat szállítsanak a célterületre. Konténereket, nehéz felszerelést vagy csapatokat is képes légi dobással 150-7600 méteres magasságból célba juttatni. Erről a képességről tett tanúbizonyságot az egyik C-17-es a légi teherdobási gyakorlat során január 22-én az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő nullponti lőtéren.

Fotó: Pintér László/MH BHK

A gyakorlat során a gép lenyitott hátsó teherrámpájáról, ejtőernyővel dobtak ki két teherpalettát körülbelül 520 méteres magasságból. A speciális paletták ejtőernyő segítségével sikeresen landoltak a feltűnő színű vászonzsákokkal megjelölt dobóterületen. Ezeket a palettákat általában létfenntartó szükségletek, úgymint élelem, ívóvíz vagy gyógyszerek célba juttatására használják ott, ahol a leszállás nem lehetséges. Egy C-17 Globemaster összesen 40 ilyen alkalmatosságot, darabonként közel egy tonnát képes egy időben szállítani és kidobni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!