Hírek

2014.03.04. 17:30

Kommentár - Hol vaj, hol margarin

Az utóbbi évtizedekben már csaknem minden ételről kiderítették, hogy ártalmas az egészségre, aztán meg visszavonták.

Varga Ibolya

Emlékszem, volt idő, amikor azt állították: a vaj, tojássárgája, kolbász minden cseppje méreg, aki ad valamit az egészségére, az margarint eszik, a tojássárgáját kidobja, a kolbászt pedig meg se nézi. A koleszterinszintünk emelkedése miatt ajánlották az említett ételek elhagyását. Akinek magas a koleszterinszintje (most ne menjünk bele abba, hogy kétféle koleszterin van), az vagy szív- és érrendszeri betegségben fog meghalni, vagy nem, attól függetlenül, hogy szed-e gyógyszert a bajára.

Az örvendetes, hogy törvényben szabályozzák az ételek esetleges ártalmas elemeinek megengedett mennyiségét, bizonyára emlékeznek, hogy amit korábban egészségre veszélyesnek mondtak, arra népegészségügyi termékdíjat vetettek ki. Most margarint kell felváltani vajjal, de nem árt ha tudjuk: az állati zsírok eleve tartalmaznak transzzsírt. Ettől még jók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!