Hírek

2014.03.24. 09:50

Poggyászgondok: kalandok a csomagokkal

Megyei körkép – Mindennapi tapasztalatukat osztották meg velünk olvasóink, akik úgy látják, a csomagok kezelése függ attól, mely Volán viszi az utast, de attól is függ(het), Pápán, vagy éppen Veszprémben szállnak-e buszra.

Tremmer Tamás

Olvasónk gyermeke Győrbe jár főiskolára. A veszprémi buszpályaudvaron a diák a felszálláshoz beáll a sorba, a szülő pedig elhelyezi a bőröndöt a csomagtartóban. Másik járat esetében olyan busz közlekedik a két város között, hogy a bőröndöt fel kell vinni az utastérbe, mert a járművön nincs csomagtartó. Tömött busznál ez okoz némi kellemetlenséget.

Pápai olvasónk gyermeke úgyszintén Győrbe jár, egyetemre. Ő azt tapasztalta, hogy a sofőr leszállt, minden táskát becímkézett (mint a repülőn), az ellenpéldányt pedig az utasnak adta. Ez szimpatikus megoldás, csakhogy a busz már eleve késve érkezett, s Pápán a művelet – a rengeteg utas miatt – 15 percet vett igénybe, a csúszás így tovább nőtt.

Az útipoggyászok kezelésének általános szabályait az utazási feltételek írják le, közölte megkeresésünkre Szabó Zoltán, az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) Zrt. koordinációs vezetője. Eszerint „az utas útipoggyászt csak arra az autóbuszjáratra adhat fel, amelyiken utazik és legfeljebb addig a megállóhelyig, ameddig utazási igazolványa érvényes. A szolgáltató az útipoggyászt megjelöli és az utas részére elismervényt ad az átvételről.” „Az útipoggyásznak az autóbusz poggyászterébe vagy az egyéb, a poggyászok továbbítására szolgáló helyére való berakását, elhelyezését, valamint a fuvarozás végeztével onnan a kiadását a szolgáltató alkalmazottja végzi.”

Jelezte, e szabály teljes körű alkalmazása a cégcsoportban nem általános a járművek kialakítása (nem minden autóbusz rendelkezik poggyásztérrel), a segítő személyzet hiánya, az autóbuszvezető által történő csomagkezelés jelentős időigénye, illetve az utasok akadályozó magatartása miatt (amikor az autóbuszvezető segítségét meg sem várva helyezik be csomagjaikat).

A működési területükön szolgáltató társaságok törekszenek a poggyászkezelés egységesítésére, bár ehhez plusz személyzet – annak jelentős költségvonzata miatt – sajnos nem biztosítható az autóbuszokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!