Hírek

2014.03.02. 17:25

Víg böllérek versenye

Pápa - Bár az alapanyag (csapatonként két félsertés) már feldolgozásra készen érkezett, igazi disznóölésre hajazó hangulat fogadta szombaton délelőtt a piacra kilátogatókat. Az 1. Pápai böjtelő célja a magyar termékek, a disznóhús népszerűsítése volt.

Nagy Imre

Hat csapat: a gyulai, három pápai, a Kométások és a Szigetközből, Darnózseliből érkezett böllérek mérték össze tudásukat. A tét az volt, hogy kiderüljön, kié lesz a legízletesebb hurka, kolbász, pecsenye. A látogatók élesben élvezhették végig a darabolást, a hús darálását, abálását, a fűszerezést (a recepteket egyik csapat sem adta ki), a töltést és magát a sütést is. A fűszereiről méltán híres Böllér Kft. külön kedvessége folytán már reggel friss, hagymás sült vért kóstolhattak a vendégek, majd valamivel tizenkettő után óriási sorok kígyóztak az egyes csapatok gyönyörűen díszített standja előtt. A szerencsésebbek hamar hozzájuthattak az ízletes falatokhoz, mások viszont két-három órás várakozás után már csak kolbászt vásárolhattak a standokon. Mindez az óriási érdeklődést is mutatja: a csapatok nem tudták olyan gyorsan sütni termékeiket, hogy a kiszolgálás folyamatos legyen. A megvásárolt kóstoló jegy egyben azt a csapatot támogatta, ahol azt egy jó adag étel fejében leadták.

Ám a legjobbak értékelését szakszerű zsűri végezte el: Opóczky István és Opóczky Sándor, Magyarország egyetlen mesterszakács testvérpárja, valamint Rádi Róbert kabinetfőnök döntött a finomságok rangsoráról. A szervezők 3000 adag ételről gondoskodtak. A házias ízek mellé szellemi táplálék is dukált: a színpadon a nyugdíjas egyesület énekesei, táncosai, szavalói, a Sindő együttes, a Vadvirág néptáncosai és a Pápai Musical Stúdió szórakoztatta a nagyérdeműt. Délután négy órakor ünnepélyes díjátadásra gyülekeztek a böllérek a piac erre kijelölt részén. Ezen kiderült, hogy a legjobb hurkát a Pápai Hús 1913 Kft. kereskedői készítették, a közönség díját a Böllér Kft. nyerte el, az Opoczky-különdíjat a Pápai Hús 1913 Kft. termelői csapata kapta, a legjobb pecsenyét a Kométa fűszerezte és sütötte, a legjobb kolbászt a szintén a pápai húsosok töltötték, a legvidámabb csapat a Darnó Hús társulata lett. Az 1. Pápai böjtelő fődíját idén a gyulaiak nyerték összteljesítményükért.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!