Hírek

2014.04.09. 13:20

Kamerákkal figyelnék a Balatont

Több ponton változás várható a balatoni közbiztonság, vízbiztonság fejlesztésére fordítható pénzek felhasználásában a korábbiakhoz képest, tudtuk meg az illetékesektől.

Győrffy Árpád

Röviden már beszámoltunk róla, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi döntése szerint az idei évre kapott 220 milliós fejlesztési keretből 45 millió forintot szánnak közbiztonsági, vízbiztonsági célokra. Mint Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsnoka elmondta, az egyik támogatásra tervezett cél a mederrel kapcsolatos biztonság javítása. Ez a vízben található tárgyak felkutatásával, eltávolításával foglalkozik.

– A legutóbbi alacsony vízállás adta az impulzust ahhoz, hogy komolyabban foglalkozzunk a mederben lévő idegen tárgyakkal. Ebbe a körbe sorolhatók a világháborús lövedékmaradványok, a ki nem vett stégek, mólók, horgászállások egyes részei és a különböző munkák során a mederbe került tárgyak. Néha egészen meglepő dolgokat is találnak. A hosszú zagyszivattyúcsövektől a 300 literes üzemanyagtartályig terjed a sor.

Rendőrségi mentőcsónakok bemutatója – túlóra-támogatás helyett maradandó dolgokra költenék a pénzt az idei esztendőben (Fotó: Győrffy Árpád)

– Előfordul az is – mondta Jamrik Péter – hogy télen a befagyott tóra vitt tárgyakat ott hagyják. Itt most nem a Hummerre gondolok, mert az ilyeneket ki is hozzák, de rossz hűtőszekrényt már találtak. Az ilyen tárgyak sűrűn okoznak károkat a hajókban, csónakokban. Ma az ilyen eszközök eltávolítását a strandokon kötelezően elvégzendő láncos húzással végzik. A nyílt mederben is hasonló megoldást lehet alkalmazni két motorcsónak közé vett, a vízbe süllyedő sodronnyal, ami a megakadásával jelzi, ha valami idegen tárgyra bukkant. Vannak korszerűbb megoldások is, szonárral, ultrahanggal, búvármerüléssel, de ezek a terület szempontjából nem igazán hatékony megoldások. A program fontos eleme az érintett dolgozók felkészítése, hogy mit hogyan csináljanak, vagy akár mit tegyenek, ha a strandon egy gyanús tárgyat találnak, hogyan kommunikálják ezt.

Jamrik Péter, a BFT közbiztonsági tanácsnoka: Arra törekszünk, hogy a pénzeket maradandó fejlesztésekre költsük (Fotó: Győrffy Árpád)

Mint Jamrik Péter elmondta, a 2007 óta futó vízbiztonsági program keretében korábban többek között defibrillátorokkal, mentő katamaránokkal, parti figyelőállásokkal, hírközlési és meteorológiai eszközökkel látták el a strandokat, hajókkal és kiegészítő eszközökkel a vízimentőket. Most egy újabb 6-7 évre szóló programot dolgoznak ki. A mostani pénz persze kevés ahhoz, hogy a nagy programokat finanszírozzák belőle. Ebből legfeljebb az aktuális szezonban jelentkező többletfeladatokra és a korábbi fejlesztések fenntartására, működtetésére jut pénz. A tanácsnok szerint ennek a pénznek a felhasználásánál is arra kell törekedni, hogy a korábban divatos egyszeri kiadások, például a túlóra díjak, üzemanyagköltségek támogatása mellett olyan maradandó fejlesztésekre költsék, amiknek a haszna következő években is jelentkezni fog. Ilyen lehet például azoknak a nagy felbontású, forgatható parti kameráknak a telepítése, amikkel már a fonyódi Várhegyről jelenleg is figyelni tudják a Balatonon zajló mozgásokat.

– A fonyódi kamerával jó esetben még a Badacsony előtt lévő vitorlások típusát is be lehet azonosítani, de kisebb jármű felismerése ilyen messziről már nehezebb. Egy ilyen kamerát egyaránt használni tud a vízügy, a vízirendőrség, vízimentők és katasztrófavédelem. Egy rendkívüli időjárás esetén például pontosan meg lehet határozni, hogy hová kell menni a járőrnek, vagy kiküldjön valakit, vagy ő segítsen neki.

A tervek szerint ilyen kamera kerülhet például Füredre, Keszthelyre, Siófokra a magas szállodákra telepítve. A pénz konkrét felhasználásáról várhatóan a Balatoni Fejlesztési Tanács következő ülésén fogadják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!