Hírek

2014.05.29. 11:18

Csata a romvárosban

Újdörögd - Lázadó, s a rendfenntartó erőket a botokkal, kövekkel és molotov koktéllal is támadó tüntetőkkel kellett elbánniuk zárógyakorlatukon a Koszovóba induló KFOR békefenntartó kontingens katonáinak.

Szabó Péter Dániel

Egy évekkel ezelőtt megtörtént koszovói esetet modellezett csütörtök délelőtti zárógyakorlatán a rövidesen békefenntartó misszióba induló kontingens. A feltételezett helyzet szerint, egy belvárosi építkezést követően etnikai villongásokra kerül sor egy településen. A forgalom megbénítása érdekében a tüntetők illegális útzárakat állítottak fel, de fokozódó ellenséges magatartás tapasztalható a katonákkal szemben is, mondta el az újdörögdi kiképző bázis területén található romvárosban Szentes Gábor alezredes, a rövidesen Koszovóba induló 11. váltás parancsnoka.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Az agresszív lázadók, akiket természetesen alájátszó magyar katonák testesítettek meg, barikádot emeltek, s a béketárgyalásra érkező magyar delegációt is megtámadták. Ezt követően vonult fel a tömegoszlató csapat, s a testi erő mellett könnygázzal, s BTR harcjárművek segítségével szorította vissza a lázongó tömeget. Közben a sebesülteket a helyszínen, a harcok közepette volt kénytelen ellátni az egészségügyi személyzet. Az egyik, súlyos sérülést szenvedő katonáért helikopter is érkezett, s elszállította a legközelebbi kórházba.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kérdésünkre közölte, a Magyar Honvédség a kezdetektől, 1999-től vesz részt a Koszovó területén felállított, NATO-parancsnokság alatt működő békefenntartó misszióban, amelynek rendeltetése a koszovói albánok és koszovói szerbek közötti ellenségeskedés kiújulásának megakadályozása, s a tűzszüneti megállapodás betartatása. Közel 200 magyar katona hathónapos váltásokban teljesít szolgálatot a nyugat-balkáni országban. A közeljövőben induló 11. váltást jelentős részben az MH 25. Klapka György Lövészdandár állománya adja. A misszióba indulók között sokan vannak, akik már jártak Koszovóban, ismerik a körülményeket, így segíteni tudják az első kiküldetésre készülő társaikat.

A csütörtökön végrehajtott gyakorlat több hónapos felkészítés zárása, amelyet a legfrissebb helyzetjelentések és tapasztalatok alapján tervezték meg. Elsődleges szempont volt, hogy a katonák összetett, a valóságot minél inkább megközelítő helyzetekkel találkozzanak.

A látványos kiképzési bemutatót Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök is a helyszínen tekintette meg. A gyakorlatot követően a Napló kérdésére elmondta, magabiztosan, jól teljesítettek a KFOR leendő 11. váltásának parancsnokai és katonái, akik elődeikhez hasonlóan biztosan helytállnak majd a külszolgálat során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!