Hírek

2014.05.14. 17:23

Sok munkát ad az erős szél a tűzoltóknak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délután 18 órakor narancssárga, azaz másodfokú riasztást adott ki Veszprém megye teljes területére, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Szijártó János

Többnyire kidőlt fákhoz, leszakadt villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat az elmúlt néhány órában.

Szerda délután a 71-es számú úton Badacsonytomajnál, Veszprémben a Patak téren és Tihanyban a Révnél is fák ágait törte le az erős, viharos erejű szél. A helyszínekre vonuló tűzoltók kézi erővel és motoros láncfűrésszel avatkoztak be, teljes útzár mellett. Személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Pápa-Borsosgyőrön, a Fő utcában családi ház tetőszerkezetére szakadt egy körülbelül 15 méter magas fa egyik vastag ága, melynek következtében villanyvezetékek szakadtak le. A műszaki mentéshez pápai tűzoltók vonultak, valamint a helyszínen tartózkodnak az E-on szakemberei, akik a munkálatokat rövid időn belül megkezdték. Az érintett utcán teljes útzár volt érvényben.

A katasztrófavédelem továbbra is kéri a lakosságot, hogy az otthon tartózkodók viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek súlyos sérüléseket és komoly károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. Lehetőleg áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar elmúltával pedig vizsgálják meg, nem sérültek-e a közművek vagy az építmények. Ha valaki a közműhálózat sérülését tapasztalja, haladéktalanul értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az aluljáróban, épületben keressen menedéket. A közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, értesítse a szakembereket. Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni. A vízi sportokat kedvelők se hódoljanak szenvedélyüknek a napokban, vegyék komolyan a tavainkon működő viharjelzéseket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra.

A 71-es útról takarítanak el kidőlt fát a badacsonytomaji tűzoltók: Péter László, Varga Norbert, Pfluger Attila és Bíró László (Fotó: Katasztrófavédelem)

 

A meteorológiai előrejelzések alapján a szerda délutáni óráktól fokozatosan erősödik a szél, elsősorban a dunántúli területeken, ahol akár 100 km/órát meghaladó széllökések is várhatóak, emellett péntekig akár 50-100 mm csapadék is eshet. A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is akadályozhatják a forgalmat, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A közútkezelő ezen kívül arra kéri a közlekedőket, hogy az autópályákon és főutakon található változtatható jelzésképű táblák információit vegyék figyelembe utazáskor, az ár- és belvíz helyzet miatt lezárt útszakaszokon pedig semmiképpen ne próbáljanak meg átkelni és a kihelyezett korlátozásokat minden esetben vegyék komolyan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!