Hírek

2014.05.28. 20:15

Félpénzes polgármesterek - Az alacsony bérrel csökkenhet a haszon

A spórolás helyett inkább kárt okozhat az önkormányzatoknak, ha a kistelepüléseken a következő ciklustól a polgármesteri bérek a jelenlegi felére csökkennek, állítják az érintettek.

Győrffy Árpád

A törvényt, mely ezt okozhatja, még 2011-ben alkották. Már az is jelentős eredmény volt, hogy 2013 helyett a következő ciklus elejére tudták halasztatni hatályba lépését, mondta Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) főtitkára, aki akkor aktívan részt vett a lobbizásban.

Most ismét azon dolgoznak, hogy még időben módosítsák a jogszabályt.

A jelenleg még érvényben lévő szabályozás szerint a polgármesterek illetményét településkategóriánként megállapított szorzókkal számolták ki a köztisztviselői illetményalapból. A választás után hatályba lépő rendelkezés ugyanezt a helyettes államtitkárok illetményének településkategóriánként megállapított százalékában állapítja meg. A probléma nem az eltérő alappal, módszerrel van, hanem a végeredménnyel, véli Zongor Gábor.

Czeglédy Ákos (balról) az önkormányzat két dolgozójával, Steinbach Zoltánnal és Hercz Józseffel (Fotó: Győrffy Árpád)

Amíg korábban egy ezer lakosúnál kisebb település vezetője főállásban bruttó 271-348 ezer forint között, társadalmi megbízatásban 97-175 ezer forint között kereshetett, addig az új szabályozás szerint 500 lélekszám alatt főállásban 150 ezer, társadalmi megbízatásban 75 ezer forint lehet az illetménye, 501-1500 lakos között pedig főállásban 299 ezer, társadalmi megbízatásban 150 ezer forint lehet a bruttó juttatása. A TÖOSZ főtitkára szerint nem indok az ilyen csökkentésre, hogy kevesebb lesz az önkormányzati feladat. A polgármestereknek inkább több lett a dolga a közfoglalkoztatás erősödése és a hivatali háttér csökkenése miatt. Az ilyen jövedelmi lehetőség sok embert elriaszthat a közfeladat vállalásától. Lesz, aki ennyiért is vállalja, de romlik majd a hatékonyság és nő a korrupció veszélye. Ez a falvak visszafejlődését eredményezheti, állítja.

Czeglédy Ákos, paloznaki polgármester szerint is más módját kellene keresni a spórolásnak, mert az ezerféle ügyet megfelelően elvégző polgármester nélkül bajba kerülnek a falvak. Az ötszáz fő alatti településeknél sok esetben megoldás lehetne, ha nem tiltanák meg eleve egyes funkciók közös ellátását. Ma egy polgármester nem lehet egyben falugondnok is, pedig egy ehhez kedvet, elhivatottságot érző személy egyedül elláthatná ezt a két funkciót. Miközben igazi gazdája lenne a településnek, a két megbízatásából kapna akkora jövedelmet, amiért már neki is megéri csinálni. Paloznak a sok nyaralóingatlan miatt már nem jó terep egy ilyen közös funkcióhoz, de egy normál községben lehetőséget kellene adni egy ilyen megoldáshoz.

Mindegyikük úgy véli, hogy a kérdést sürgősen rendezni kell, hogy még az őszi választás előtt minden potenciális induló tisztában legyen azzal, mire is vállalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!