Hírek

2014.05.16. 16:19

Zene nélkül mit ér az élet?

Nagyvázsony – Fergeteges koncerttel zárult a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában a roma hét. A devecseri Flare Beás együttessel a fél iskola énekelte együtt népszerű dalaikat.

Varga Domokos Péter

Orsós Ervin, az együttes vezetője több volt, mint gitáros, énekes és szpíker: beszélt a cigány folklórról, a zenekar alakulásáról, múltjukról, saját életükről, a cigányság gondjairól, lehetőségeiről. Szórakoztatott, tanított, és hatalmas sikert aratott.

A gyerekközönség megtudhatta, van hallgatós és pergetős nóta: a siratós nótákat csendben hallgatjuk, a pergetős, pattogósokra táncolunk. Utóbbiban az iskola egyik tanulója, Szórádi Dzsenifer volt a segítségükre, aki ma már gyakran lép fel együtt az együttese. Dzsenifer nem csak ösztönösen mozog jól a cigány muzsikára, de táncórákat is vesz.

Szórádi Dzsenifer még az iskola tanulója, de már gyakran lép fel a Flare Beás együttessel (Fotó: Varga Domokos Péter)

Orsós Ervin a Mikor pici gyerek voltam című nótájuk apropóján – ez volt az első saját daluk – elmondta a gyerekeknek, hogy 1990-ben alapították meg a Flare Beás együttest a barátaival, akkor vették észre, hogy ők már egy zenekar, mikor megírták és énekelni kezdték az első saját dalukat. Mikor befejezték az iskolát, azt hitték, valami majd csak lesz, de aztán mégsem lett. Csak a zenélésből nem tudtak megélni, ezért ő személy szerint 30 éves korában visszaült az iskolapadba, és elkezdett újra tanulni. Most van öt szakmája, a zenélés mellett ezekből is próbál megélni. Arra buzdította közönségét, tanuljanak most, az iskolapadban.

A hallgatós és pörgetős dalok élvezetét a cigánykenyér szétosztása szakította csak meg egy rövid időre. Ezt a roma hetet szervező cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke, Rupa Éva és segítői sütötték. Rupa Éva elmondta, a nagy, lepényszerű cigánykenyeret vágni nem, csak tépni szabad. Pár perc sem kellett hozzá, hogy a gyerekek szétkapkodják.

A vastapsot csak Orsós Ervin zárszava szakította meg: Hogy ha nincs tánc, nincs zene, minek csinálni az életet?

Szautner Antalné, az iskola igazgatója a Naplónak elmondta, harmadik éve fogadják be a roma hetet, nagyon jók a tapasztalataik. A cigány önkormányzat által szervezett rendezvénysorozat a roma kultúrát mutatja be, délelőttönként osztályfőnöki órán filmvetítést követően beszélnek a cigány népismeretről, a délutáni programok – a kézműveskedés, különböző bemutatók, táncház – önkéntes alapon működnek. Ennek ellenére idén az általában az iskola tanulóinak fele és a szülők egy része is részt vett rajta.

Rupa Éva közölte, idén a cigány önkormányzat saját költségvetéséből rendezték a roma hetet, rengeteg önzetlen segítővel. A cigány önkormányzaton kívül ebben a részt vettek a Hétszél tanodás diákok, valamint a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület és a náluk vendégeskedő két külföldi – egy lengyel és egy német – önkéntese is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!