Hírek

2014.06.26. 08:00

65 éves a radarezred

Veszprém - Takács János százados vehette át az év embere kitüntetést Zentai László helyőrségparancsnoktól az MH 54. Veszprém Radarezred jubileumi csapatünnepén a Kossuth-laktanyában.

Szabó Péter Dániel

Takács János százados veszi át az elismerést Zentai László ezredestől, a radarezred parancsnokától

Hatvanöt évvel ezelőtt, 1949. június 15-én alakult meg ugyanis a veszprémi katonai alakulat legelső jogelőd szervezete, az Országos Légvédelmi Parancsnokság alárendeltségében működő Légi Figyelő és Jelzőrendszer. A jeles évforduló alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a napokban az ezred a Kossuth-laktanyában.

Zentai László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntőjében hangsúlyozta, az MH 54. Veszprém Radarezred katonái mindent megtesznek, hogy elődeikhez méltóan, a modern kor megváltozott viszonyai között is megfelelően teljesítsék kötelességüket, azaz az ország légterének védelmét. A május végén veszprémi alakulatoknál zajlott NATO-ellenőrzést értékelve elmondta, katonáink teljesítették a kihívásokat, s megfeleltek azoknak a követelményeknek, amelyeket hazánk szövetségi rendszerben való tevékenysége megkíván. Az ellenőrzés ugyanakkor csak egy pillanatkép arról, hogy hol tart a radarezred, hosszú út vezetett idáig és sok feladat áll még előttünk, emelte ki Zentai László. Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke köszöntőlevelét Labudek Péter alezredes, az ezred parancsnokhelyettese olvasta fel a megjelenteknek. Elhangzott, az alakulat története az újítások, a rendszerbe állított új eszközök és az addig ki nem próbált eljárások úttaposásának története.

A 2014-ben hadrendbe állított háromdimenziós lokátorok önmagukban ugyanis kevesek lennének a radarezred állományának kiemelkedő szakmai ismerete, felkészültsége és odaadó munkája nélkül. A folytatásban elismerések átadására került sor a Kossuth-laktanya alakulóterén. Honvédségért emlékplakettet vehetett át Szabó Pálné törzszászlós és Takács János százados. Utóbbi, a 21. radarszázad radarcsoport-parancsnokaként az ezred által odaítélt év embere kitüntetést is megkapta parancsnokától. A hagyományoknak megfelelően idén is megkoszorúzták a laktanya területén az alakulat jogelőd szervezeteinek emlékére állított kopjafát, majd a program sport- és kulturális bemutatókkal, a Légierő Zenekar koncertjével fűszerezett családi nappal folytatódott a közeli Honvéd-sporttelepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!