Hírek

2014.06.19. 18:03

A veszélyes szúnyogok a világ minden táján

Egyedül a sárgaláz ellen létezik kötelező védőoltás, ezt Afrika és Dél-Amerika egyes országaiba utazóknak kell beadatniuk. Ám az Európán kívüli országokba látogatóknak is ajánlott több védőoltást felvenniük.

Varga Domokos Péter

Erről a Naplót érdeklődésünkre dr. Pápai Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője tájékoztatta. Megtudtuk tőle, a megyében egyedül a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervénél működik nemzetközi oltóhely. Az oltást felvevők egyéni tanácsadásban is részesülnek, az úti céljuknak megfelelő egészségügyi felvilágosítást kapnak. Ugyancsak az úti cél határozza meg, hogy milyen oltást ajánlanak a hozzájuk fordulóknak. A védőoltások közül egyedül a sárgaláz elleni a kötelező, ezt Afrika és Dél-Amerika egyes országaiba utazóknak kell beadatniuk. Ebben az esetben viszont nagyon fontos, hogy az érintettek időben jelentkezzenek, hiszen ezt az oltásfajtát az utazás előtt legalább tíz nappal be kell adni, hogy a védettség kialakuljon.

Pillanatnyilag a megyében nincs sárgaláz elleni oltóanyag, ezért az ezt igénylőknek fel kell menniük Budapestre, a nemzetközi oltóhelyre. Ajánlott viszont védekezni többek között a vírusos májgyulladás, szaknyelven a Hepetitis A és B, valamint a hastífusz és a tetanusz ellen is. Az egyiptomi turistáknak különösen javallott a Hepetitis A elleni védekezés. Ez a betegség a legnagyobb számban ebből az észak-afrikai országból „importálódik” hozzánk. Az utazás körülményeitől függően szóba jöhetnek még más oltások, így például az influenza és a gennyes agyhártyagyulladás elleni is. Lehetőség van kombinált oltásokra is, ami egyszerre több betegség ellen is védelmet nyújt, így mások mellett megelőzi tetanuszt vagy a Hepatitis mindkét fajtáját. Ezek alkalmazása az érintett személy egészségügyi állapotától függ.

Pápai doktornő megemlítette, az ázsiai országokba látogatóknak is érdemes náluk érdeklődni a szóba jöhető védőoltásokról, de ugyanez érvényes Európában a mediterrán országokra, például Olasz-, Horvát-, Spanyol- vagy Görögországra is. Az utóbbi helyszíneken a Hepatitis ellen ajánlott védekezni.

Dr. Pápai Enikő elmondta, védőoltást még az európai mediterrán országokba utazóknak is ajánlanak (Fotó: Nagy Lajos)

A megyében több esetben is előfordult, hogy nálunk ismeretlen vagy nem elterjedt fertőző betegséggel tértek haza külföldi útról. A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben az üdülésből visszjövők hányást, hasmenést, levertséget, fejfájást észlelnek magukon, azonnal forduljanak orvoshoz, és említsék meg, hogy milyen külföldi országokban jártak. Az így „beszerzett” betegségek ma általában jól gyógyíthatók, legföljebb az fordulhat elő, hogy a fertőzöttet a közösségekben való megjelenéstől eltiltják.

A külföldi országokba való utazás során szóba jöhető védőoltások minden esetben térítéskötelesek, az érintetteknek mind a vakcinát, mind az orvos munkáját ki kell fizetniük. A védőoltásokat – a sárgaláz és a hastífusz ellenit kivéve – a háziorvos is beadhatja.

A maláriaveszélyről is szólt a járványügyi osztályvezető. Ez ellen gyógyszer és oltóanyag is létezik, de szúnyogriasztót minden esetben kell használni. Ez azért is indokolt, mert az apró vérszívók nem csak maláriát és sárgalázt terjesztenek, hanem például a nagyon veszélyes dengue-lázat is, amely ellen nem létezik védőoltás.

Az egyéni tanácsadás során minden esetben felhívják a figyelmet az étel- és italfogyasztással kapcsolatos tudnivalókra. Nagyon fontos, hogy a nem európai országokba utazók csak palackozott ivóvizet fogyasszanak, őrizkedjenek a jégkockától, mert azt vezetékes vízből készítik. A kórokozók ugyanis a jégben nem pusztulnak el, csak nem szaporodnak. Az étkezésnél arra kell ügyelni, hogy csak jól átsütött ételeket fogyasszanak a turisták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!