Hírek

2014.07.04. 11:01

Kiváló a Balaton vize

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség évtizedek óta rendszeresen ellenőrzi a Balaton vízminőségét. A tó vize kiváló.

Tremmer Tamás

A Balaton vize kiváló, és ezt nem csak a legutóbbi mérés eredményeire hivatkozva közölte velünk a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség. A Napló munkatársa a Magyar Úszás Napja utáni események kapcsán kereste meg a felügyelőség igazgatóját, dr. Zay Andreát, aki megkeresésünkre közölte: a zöldhatóság rendszeresen, évtizedek óta ellenőrzi a tó vízminőségét. 2007 óta a Siófoki-medence, a Szemesi-medence, s Szigligeti-medence és a Keszthelyi-medence közepén, márciustól decemberig havonta egyszer mintát vesznek, és ezeket elemzik a víz keretirányelv előírásai alapján. Alapvetően a savasodás a sótartalom, a szerves anyagok mennyiségének a mérése, valamint a növényi tápanyagok, illetve az algák mennyiségével arányos klorofill koncentrációjának vizsgálata folyik. Egyes veszélyes anyagok (fémek, félfémek) ellenőrzése is folyamatos. Emellett mikrobiológiai paramétereket (baktériumok) is mérnek a felügyelőség laboratóriumában.

A hatóság legutóbb egy hete végzett mikrobiológiai vizsgálatokat, eszerint a tó vize még az ivóvíz-minősítésnek is megfelel, vagyis kiváló. A szakemberek a vízmintákat Tihany-Szántód térségében vették.

Kérdésünkre a felügyelőségtől azt a választ kaptuk, hogy az esetleges fertőzésekkel, megbetegedésekkel kapcsolatban a népegészségügyi szakigazgatási szerv az illetékes. A zöldhatóság – jogkör hiányában – a hajókat sem ellenőrzi, ez a hajózási hatóság feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!