Hírek

2014.07.13. 08:54

Tizedik éve Pajtafesztivál

Immár tizedik alkalommal telt meg környék az ország minden területéről, sőt, még határainkon kívülről is érkezett tácosokkal, népdalkörökkel, hagyományőrzőkkel a Pajtafesztiválon.

Tóth B. Zsuzsa

A programokat idén újra a központi helynek számító Kiscsősz mellett a szomszédos két faluban is élvezhették az érdeklődők. Ráadásul egyre több helyszín ad otthont évről évre az eseményeknek, idén már a szabad téri színpadot is beüzemelték.

Csütörtökön gyermekprogram, táncház Racka Jam koncert nyitotta a fesztivált, pénteken Bánhelyi József fotókiállításának megnyitója, majd táncház és népdalcsokor várta a vendégeket. Pénteken néptánc csoportok mutatkoztak be, majd este gálát adtak tudásuk legjavából a táncház előtt.

A pajtafesztivál egyik legnépszerűbb résztvevője a cigány zenei hagyományokat őrző Fláre Beás együttes volt. A képen jobbról a program főszervezője, Kovács Norbert, Cimbi látható (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Szombaton tejkóstolás, hungarikum kiállítás, játszóház, népi olimpia, zenei áhitat, ökotudatos játszóház, főzőverseny szerepelt a színes programok között. A gyerekek megismerkedhettek a népi kismesterségekkel, játszott a Fláre Beás, a Fajkusz Banda, volt Varjos zenekar koncert, felvonulás lóháton, jubileumi gála és táncház is.

Kispirit néptánc és népzenei bemutató helyszíne volt, vasárnap szólótánc versenyre várták az érdeklődőket. Nyitva volt a játszóház, zenés felvonulást, jubileumi szentmisét szerveztek és dalos, zenés beszélgetéseken vettek részt a táncosok, nédalok őrzői. Iszkázon térségi népdalkörök találkoztak és a Kőris zenekar adott koncertet. A négy nap alatt kiállítás, főzés, a cigány kultúra bemutatása, kézműves foglalkozások sora várt mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!