Hírek

2014.08.14. 13:25

Pálinkát főzni csak óvatosan szabad

Pálinkát főzni csak kellő óvatossággal, megfelelő szakértelem mellett szabad, mert ezek a berendezések – ahogy sajnos a híradásokból is látszik – fel tudnak robbanni.

Tremmer Tamás

Minderre Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete (PPE) elnöke figyelmeztetett a szerdai veszprémi robbanás után. Ahogy arról a Napló beszámolt, vélhetően pálinkafőzés közben történt a baleset az egyik veszprémi garázstelepen. Úgy vélte, a pálinkafőzés kicsit olyan, mint a labdarúgás: mindenki ért hozzá. Egészen addig, amíg a tettek mezejére nem kell lépni, mert akkor kiderül, a pálinkafőzés egy szakma, érteni kell hozzá.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a magánszemélyeknek háztartásonként évi 86 liter 50 fokos pálinka szabadon kifőzhető, de arról nem határoz a törvény, milyen berendezéssel végezhető mindez, illetve arról sem rendelkezik, hogy a főzés hol, milyen helyiségben végezhető.

Aki forgalomba hoz, illetve gyárt pálinkafőző berendezést, annak engedélyt kell beszereznie ehhez. Csalló Jenő tapasztalata az, hogy a legális berendezések biztonságosak, ha betartják az előírt utasításokat. Sajnos többen vannak, akik maguk buherálnak – például kuktából – főzőt, vagy az ismerős lakatossal csináltatnak, akinek ehhez nincs meg a szaktudása. Ezek a berendezések nagyon veszélyesek tudnak lenni!

A szakember kifejtette, aki kellő tapasztalat híján áll neki pálinkát főzni, arra figyeljen, hogy mindig lassú tűz legyen az üst alatt. Veszélyes lehet, ha túltöltik a berendezést. Tudni kell, hogy vannak habzásra hajlamos cefrék, a meggy, az őszibarack, a borseprű ilyenek. Túltöltés, vagy habzás esetén eldugulhat a páracső, a pára nem tud távozni így túlnyomás keletkezik a berendezésben, ami egy határon túl robbanáshoz vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!