Hírek

2014.09.03. 05:18

Esőzés: túl az árhullámon

Megyei körkép – A szokatlanul sok csapadék miatt a hét első napjaiban jelentősen megemelkedett a patakok vízszintje, de árvízi védekezésre nem volt szükség. Szerdától már apadást tapasztaltak.

Tremmer Tamás

A hét első két napján lehullott szokatlanul sok csapadék jelentősen megemelte a vízszinteket, emiatt a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai az érintett önkormányzatok embereivel folyamatosan nyomon kísérik a veszélyeztetett patakok vízállását. Megyénkben keddig folyamatosan emelkedtek a vízszintek, erről szerdán részletesen beszámoltunk.

A pápai Bakonyéren kedden olyan jelentős vízszintemelkedés következett be, hogy a város belterületén előforduló helyi elöntések megakadályozása érdekében, továbbá az önkormányzati műszaki segítségnyújtás miatt a késő délután folyamán II. fokú helyi vízkárelhárítási készültséget rendelt el az igazgatóság.

Kravinszkaja Gabriella vízrajzi osztályvezető a Naplónak elmondta, kollégáival együtt szerdán is terepen voltak, szerencsére már azt tapasztalták, hogy a csapadék utánpótlás megszűnésének eredményeként a patakok apadásnak indultak. A Gerence Takácsinál szerda reggel hat órakor érte el a csúcsot 188 centiméteres vízszinttel, majd apadt. A nap során a Bitva vízszintje Mihályházánál valamivel 50 centi felett stabilizálódott. A Hajagos Nemesszalóknál délben volt a csúcson, 114 centivel. A Torna Karakónál szerda hajnali három órakor 169 centin tetőzött. A Kígyós-patak augusztus végi vízszintje két nap alatt a 2,5 szeresére nőtt szerda délig. A Veszprémi-séd hétfőn 11 órakor 93 centin volt csúcson, majd hirtelen apadt, de kedden 21 órakor 73 centivel ismét tetőzött, majd gyorsan apadt.

Az osztályvezető elmondta, kis betorkolló vízfolyásoknál, elhanyagolt árokszakaszoknál helyileg előfordulhatott kiöntés, de a megye vízfolyásain szerdán nem volt elrendelt készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a megyére szerdára – 24 óra alatt - mindössze tíz milliméter esőt prognosztizált, ez a mennyiség nem elegendő ahhoz, hogy újabb árhullámot indítson el.

Lakóházakat veszélyeztetett a víz éjszaka

21 óra 15 perces bejelentés szerint Pápán a Bakony ér feltelítődött vízzel és lakóházakat veszélyeztetett. A Pápai Hivatásos Tűzoltók szivattyúk segítségével távolították el a vizet. Az éjjel 2 óra 20 perckor érkezett riasztás szerint Takácsiban a Vörösmarty utcánál a víz házakat veszélyeztet. Homokzsákokkal 5 épületet kellett megvédeni az ártól. Egy épületből 5 személyt telepítettek ki, ők rokonoknál kerültek elhelyezésre. Mindkét esetben a tűzoltók munkáját a lakosság is segítette.

/Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/

 


Előzmény:

Esőzés Veszprém megyében: szivattyúzás, homokzsákok, vízátfolyások (frissítve)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!