Hírek

2014.12.09. 10:16

Súlyos környezetszennyezés fémlopás közben

Veszprém - Rongálás és környezetkárosítás bűntett miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy 53 és egy 21 éves férfival szemben, akik 2013 októberében alumíniumhuzalokat akartak lopni egy üzemen kívüli, nagyfeszültségű transzformátorból, miközben azt megrongálták.

Kovács Erika

A transzformátorolaj kifolyt, és évekre elszennyezte a talajt - közölte  megyei főügyészség.

A két elkövető gépkocsival közlekedett Várpalota-Inota külterületén, amikor az egyik ingatlannál észre vették az üzemen kívüli transzformátort. Másnap kora reggel visszamentek a helyszínre, a transzformátort feldöntötték, és tekercseit a bennük lévő alumínium-huzalokért kiszedték. Közben a terület tulajdonosa az ingatlanhoz érkezett, így tettüket nem tudták befejezni. A két férfi a közel 1,5 millió forint értékű transzformátort a 28.000 forintot érő alumínium-huzalokért úgy megrongálta, hogy használhatatlan lett, és a sértett már csak fémkereskedésben tudta értékesíteni.

Az elkövetők a környezetben is kárt okoztak, mivel a feldöntött transzformátorból 500 liter veszélyes hulladéknak minősülő olaj folyt ki a sértett ingatlanára. Ez a szennyezés a talajban hosszú évekig fennmarad, a terület munkálatokkal állítható helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!