Hírek

2015.01.02. 11:14

Fogási napló: nőttek az adminisztrációs terhek

A téli időjárás mellett a fogási naplók szaporodó leadása is azt jelzi horgászok számára, hogy eltelt az év vége. A tavaly debütáló, országosan egységes állami fogási napló nemcsak külalakjában és tartalmában, hanem a leadási szisztémájában is jelentősen eltér az elődeitől.

Tremmer Tamás

A Balaton környékén fogási napló néven jelenleg két okmány is használatban van. Az egyik az állami horgászjegyhez mellékelt állami, a másik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt kedvezményesen vásárolt területi jegyéhez mellékelt „balatoni fogási napló”. tájékoztatott Táncsics Aladár, a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke.

A balatonit a BHNp-nél kell leadni (a címükre megküldeni), vagy annál a jegybizományosnál kell leadni amelynél a horgász megvásárolta. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a BBHSZ tagegyesületei a beszedett fogási naplókat a szövetségi irodában is leadhatják, azokat ők továbbítják Siófokra.

Az állami horgászjegyhez kiadott állami fogási naplót a tárgyévet követő év február 28-ig annak a szervezetnek kötelező leadni, ahol az állami horgászjegyét a pecás kiváltotta vagy a következő évi állami horgászjegyét kiváltani szándékozik.

A fogási napló(ka)t az éves fogási adatok alapján, nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenként és halfajonként összesítve kell leadni, beírva a horgászattal eltöltött napok számát is. Az a horgász, aki a határnapot elmulasztja, vagy a leadott fogási naplót nem az előírások szerint összesíti, 2015-re az állami horgászjegyet  a mindenkori díj kétszeresért vásárolhatja meg!

Táncsics Aladár felhívta a figyelmet, hogy az állami horgászjegyet nyilvántartó és kiadását engedélyező országos SZÁK programban a fogási napló leadását rögzítik, de valószínű, a kitöltési adatok minőségét is. Ennek alapján a szabályt szegő horgász bárhol is váltja ki a következő évi állami horgászjegyet, nem bújhat ki a kétszeres díjfizetés alól.

A feldolgozott fogási naplókat rendszerezetten, öt évig meg kell őrizniük az egyesületeknek. Szerinte ez, mint az utóbbi években bevezetett új megoldások mindegyike tovább növeli az egyesületek eddig sem kevés adminisztrációs terheit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!